Govorica obleke in njena izrazna vrednost

Prvi vtis pogosto vpliva na naš odnos do drugih ljudi

Članek slika

Človek že ves svoj čas skrbno opazuje in nadzoruje svoj izgled, slogi oblačenja pa se spreminjajo - od puste prazgodovinske, do moderne pisane mode. Obstajajo plemena, katerih pripadniki se ne oblačijo, ne obstajajo pa plemena, ki ne bi poznala nakita. Obleka sporoča družben položaj, včasih poklic. Prostitutka, vojak, duhovnik, zdravnik,... zelo jasno in določeno izražajo svojo poklicno pripadnost. Če dobro opazujemo, lahko preko načina oblačenja ugotovimo, kaj si oseba misli o sebi. Obleka je o

Obleka skozi čas pridobiva na funkcijah

Od figovega lista, kot simbola skrivanja in pokrivanja, je obleka skozi čas pridobivala na funkcijah. Postajala je vse bolj način razkazovanja moči in družbenega položaja, razodevala je pripadnost določeni skupini in hkrati uvrščala ljudi v določene kalupe. Izražala je stopnjo razvitosti, razredno in versko pripadnost, kasneje pa je postala tudi politično obarvana. Dolžina krila se npr. po nekaterih raziskavah ravna po uspešnosti gospodarstva. Kratka krila se pojavijo v času visokega narodnega proizvoda, dolga pa v obdobju gospodarske krize. Obstaja tudi trditev, da ni bilo vojne, ki ne bi pustila opaznih vplivov na modo. Nekoč je bilo modno oblačenje domena visokega plemstva. Z vzponom množične družbe in potrošniške kulture pa je svoj vpliv razširilo na (skoraj) vse družbene sloje. Tako je npr. demokratizacija mode kavbojk, športnih copat in trenerk močno vplivala na poenotenje socialnih položajev.

Pravijo, da je uspeh močno odvisen od posameznikovega videza in nastopa

Pravijo, da je uspeh v privatnem in družbenem življenju močno odvisen od posameznikovega videza in nastopa. Ljudje namreč na podlagi zunanjih znakov sklepajo o posameznikovi notranjosti. Obleka, nam prav tako kot izrazi obraza, telesna drža, način hoje, gibi rok, sposobnost za dobro besedno izražanje in še mnogo ostalih vedenjskih lastnosti, sporoča prve informacije o človeku in nam omogoča postavljanje domnev o njegovih sposobnostih in osebnostnih lastnostih. Prvi vtis, ki ga navadno dobimo že po prvih nekaj sekundah, pogosto odločilno vpliva na naš odnos do drugih ljudi. Oblikuje se na podlagi njihovega videza ter splošnih značilnosti njihovega sloga oz. tega, kar se nam zdi, da izžarevajo. Pri vsem tem imajo odločilno vlogo barve oblačil, slog oblačenja in vedenjske značilnosti in govorica telesa.

Zelo močan vpliv imajo barve

Barve imajo zelo močan vpliv na človekovo mišljenje, doživljanje in delovanje. Imajo tudi števile simbolične pomene, tako pogosto delujejo, kot svojevrstni signali. Ti nam omogočajo precej informacij o zavestnih in nezavestnih lastnostih posameznika in govorijo kakšen vtis želi narediti. Tako lahko povsem spremenijo splošno podobo človeka – povsem enaki modeli oblačil v različnih barvah delujejo sila različno in posredujejo različne informacije osebi, ki jih nosi. Pastelne in temne barve v našem kulturnem prostoru ponavadi sporočajo zadržanost. Pastelne barve poleg tega izražajo tudi podredljivost. V nasprotju z njimi je črna pogosto izraz dominantnosti. V situacijah, kjer ni popolnoma jasno, kakšne osebnostne lastnosti so zaželene (npr. razgovori za zaposlitev), je najbolj priporočljiva univerzalana modra barva.

Najbolj zanimiva, tako vsebinsko, zgodovinsko in psihološko je zagotovo rdeča. Je tudi prva barva, ki jo je človek poimenoval in je hkrati najstarejša barvna oznaka v vseh jezikih sveta. Rdečo v večini kultur označujejo kot barvo ognja, lahkomiselnosti, življenja, zdravja, aktivnosti, ljubezni, egocentričnosti in ekstravertiranosti. V nasprotju z modro, ki simbolizira dvig v duhovnost, velja rdeča za zemeljsko in čutno barvo. Vendar ne zbuja vedno pozitivnih občutij. Zaradi asociacij s krvjo simbolizira tudi boj, krvoločnost, bes in smrt. Čisto rdečo ponavadi radi nosijo ljudje, ki nimajo težav z razkazovanjem svoje moči in seksualnosti. Pravijo, da je to barva samozavestnih, predvsem pa tistih, ki imajo veliko željo po dominantnosti. Precej drugačno pa je sporočilo temno rdeče ali vinsko rdeče barve, saj je uveljavljena barva poslovnih žensk in deluje bolj konvencionalno ter umirjeno...

Izbira oblačil je pomembna že zato, ker z navidez nepomembnim detajlom, oseba nekaj sporoča

O modi lahko slišimo povsem nasprotujoče si reke, od tega, da »človeku, ki ima veliko v sebi, ni treba nič na njem« (Goethe), pa do že obrabljenega, da »obleka dela človeka« (francoski rek). Kako močan ima lahko vpliv na življenje posameznice je nekoč z besedo orisal tudi Cavalli: »Ena obleka vam lahko spremeni življenje, lahko ste videti usodno privlačne in moški se vam ne bodo mogli upreti.«
Ljudje si želimo, da nas drugi vidijo take, kakršni smo, in take, karšni želimo biti (in kakršni pogosto nismo), želimo poudraiti svoje vrline in skriti svoje napake. Včasih pa se želimo predstaviti tudi popolnoma drugačne. Stil oblačenja je na nek način individualni izraz določene osebe, izraz posameznikove osebnosti, domiselnosti in originalnosti. Skrbna izbira oblačil je pomembna že zato, ker z vsakim navidez nepomembnim detajlom, oseba nekaj sporoča.

Človek brez stila ne obstaja

Tudi, ko želi posameznik z obleko dokazati, da je skromen, je njegovo sporočilo močno in večpomensko. Tako lahko rečemo, da človek brez stila ne obstaja, oz. obstaja le tisti, ki ga je določil, kot takega. Zdi se, da smo vse bolj obremenjeni s svojim videzom, ki nam ga z vsakodnevnim prikazovanjem skozi množične medije vsiljuje družba, v kateri živimo. Na osnovi tega kar vidimo, slišimo, občutimo, preberemo, si ustvarimo lastne podobe o lepotnem idealu sodobne kulture. Komfort ali privlačne visoke petke? Konzervativnost ali izzivalnost? Alternativa ali modni trendi? Kaj usmerja naše vedenje v postopku izbiranja med neskončnimi možnostmi? Merila obstajajo, a kdo nam jih konec koncev postavlja... Pomembno je predvsem zadovoljstvo s svojo samopodobo. Zato vsak po svoje, svojega stila krojač.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

Je res potrebno veliko, da smo zadovoljni?

11.05.2011

M. Černe