Finančno središče: Kako do odškodnine v primeru nezgode v zimskih mesecih?

Tjaša Pagon, vodja premoženjskih zavarovanj za Radio Ekspres

Članek slika

Zapadel je prvi sneg! Zimske službe so pripravljene, nevarnost poledice je in marsikaj nam zimske užitke lahko spremeni v nesrečo. Pri Vzajemcih smo preverili kako in kaj.

Tjaša Pagon, vodja premoženjskih zavarovanj pri Vzajemci skupina, na kakšna zavarovanja se splača pomisliti pozimi?

Sigurno bi v tem primeru najbolj izpostavila nezgodno zavarovanje. Zato ker lahko samo iz tega naslova dobimo recimo dnevno odškodnino, če pademo na poledenelem pločniku in se poškodujemo, zlomimo nogo ali pa kakšen kolk. Tako, da ima lahko ta padec za posledico tudi nastalo delno invalidnost in samo ustrezno nezgodno zavarovanje posameznika ali celotne družine bo edina prava rešitev za izplačilo odškodnine.

Kaj pa, če nismo zavarovani in pademo na poledenelem javnem pločniku? Odškodnine ne moremo terjati od nikogar?

Lahko odgovorno osebo, ki neustrezno očisti pločnik. Samo taki postopki so lahko dolgotrajni in se lahko rešijo tako pozitivno, kot negativno v našo korist.

Kaj pa, če parkiram pod eno streho in sneg zgrmi na avto in ga poškoduje?

V tem primeru lahko odškodnino zahtevamo s strani lastnika objekta, saj smo vsi dolžni naše objekte ustrezno vzdrževati, da ne ogrožajo naših obiskovalcev ali pa naključno mimoidočih oseb. Če pa lastnika ni oz. ni znan, lahko potem odškodnino dobimo iz ustreznega kasko zavarovanja vozila.

Če pravilno parkiram avto in mi ga snežni plug opraska, kaj lahko po tem naredim?

V kolikor je vozilo, ki je poškodovalo naše vozilo, znano in je znan tudi voznik, po tem izpolnimo evropsko poročilo ali pa pokličemo policijo, v kolikor v splošnih pogojih to zavarovalnica zahteva. V primeru, ko vozilo ni znano, lahko odškodnino prejmemo samo iz lastnega kasko zavarovanja, to je kritje parkirišča.

Vse bralce pozivamo, da vsak torek na Radiu Ekspres na frekvencah 106,4 in 106,1 v oddaji Dobro jutro poslušajo rubriko naših strokovnjakov "Finančno središče Vzajemci Skupine: Nasvet za vsak žep"! Začnemo ob 7:30.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja