Finančni nasvet: Varčevanje za otroka

Članek slika

Z ženo razmišljava o mesečnem varčevanju za najinega predšolskega sina. Kateri produkti so za to primerni in na kaj morava biti pozorna?

Odgovarja Myhajlo Todurov, [email protected]

Pred začetkom varčevanja sami ali s pomočjo finančnega svetovalca določite tip (delniški, mešani, obvezniški) vzajemnega sklada, ki naj bo skladen z vašimi cilj, dolžino varčevanja in tveganjem, ki si ga lahko privoščite.

Pri varčevanju bodite pozorni predvsem na stroške, saj ti na dolgi rok lahko močno najedajo vaše prihranke. Pri vlaganju v vzajemne sklade ločimo posredne (upravljavska in skrbniška provizija) in neposredne (vstopni, izstopni, stroški prehoda) stroške. Pomembni stroški so seveda vsi, a največ pozornosti bi na dolgi rok namenil ponavljajočim se posrednim stroškom. Mnoge družbe za upravljanje pri mesečnih varčevanjih ponujajo ugodnosti, pri katerih vlagatelju ali ne zaračunajo ali pa vrnejo vse plačane vstopne stroške, zato priporočam, da se pred začetkom varčevanja pozanimate tudi o tem.

Pozornost namenite tudi ustrezni izbiri sklada oz. skladom. Izbira naj ne bo dokončna, saj boste s časom morali tudi prilagajati strukturo varčevanja. Pri izbiri upoštevajte cilje varčevanja, tveganje in časovni horizont. V vašem primeru bi šlo za dolgoročno varčevanje, za katerega so bolj primerni delniški vzajemni skladi. Zakaj delniški? Ker so na dolgi rok bolj donosni, višja nihanja pa v daljšem časovnem obdobju postanejo skoraj neopazna. Še bolje, negativni donosi na začetku varčevalne poti zaradi metode povprečnega stroška močno izboljšajo končni rezultat. Pomembno je, da morebitne pretrese na trgih obrnete sebi v prid.

Če so padci za dolgoročne varčevalce v prvi tretjini varčevanja dobri, se morate tem izogniti v zadnji tretjini. Pozorni bodite, da v prvi tretjini obdobja akumulirate premoženje, v drugi poskrbite za maksimizacijo donosov, v zadnji pa se pomikajte proti vedno bolj varni strukturi, da vas tudi morebitna kriza ne bi prizadela.

Določili smo že produkte. Določili smo tudi tip produktov. Sedaj pa se morate odločiti še za strukturo oz. trge in sektorje, v katere se boste usmerili. V kolikor ste popolni laik, je bolje, da izberete standardni globalni delniški sklad, kjer so zastopani vsi pomembnejši trgi s poudarkom na razvitih državah. Dolgoročno pričakovano donosnost teh skladov ocenjujemo na 5 do 7 odstotkov letno. Naložbenemu portfelju lahko dodate tudi sklad, ki zbrana sredstva investira v delnice podjetij na trgih, ki so v tem trenutku poceni in imajo še višji potencial za rast. S tem bi zvišali dolgoročno pričakovano donosnost, vendar obenem tudi tveganje celotnega portfelja in zato bodite pripravljeni na višja nihanja.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja