FED urgentno o monetarni politiki in dogajanje na obvezniškem trgu

Članek slika

Komentira: mag. Luka Flere, CFA, pomočnik direktorja naložbenega sektorja, KD Skladi

Včeraj je odbor ameriške centralne banke odločil o monetarni politiki

"Zadnji dnevi so bili zelo pestri na kapitalskih trgih in včeraj smo vsi nestrpno čakali na odločitev Ameriške centralne banke (FED), kjer so imeli redno zasedanje, na katerem odločajo o monetarni politiki. Pričakovanja tržnih udeležencev so bila velika, saj so nekateri pričakovali celo napoved novega tretjega kroga odkupovanja dolžniških vrednostnih papirjev. No, FED tako daleč zaenkrat še ni šel, so pa prvič javno napovedali časovni okvir trajanja ohlapne monetarne politike."

"Objavili so, da bodo te rekordno nizke obrestne mere, ki so trenutno med 0 in 0,25 odstotka, držali do sredine leta 2013. Kot razlog pa so navedli počasnejše gospodarsko okrevanje od pričakovanega, slabo stanje na trgu dela, nepremičninski trg, ki še ni okreval, nižje tveganje inflacijskih pritiskov zaradi že omenjenega gospodarskega ohlajanja ter nižjih cen energentov."

"Bolj kot za evropski, gre bolj za sentiment na globalnih trgih, kjer vemo, da je bilo dogajanje na delniških trgih v zadnjih dneh zelo volatilno. Recimo ameriški trg je včeraj po hudem padcu v ponedeljek in včeraj na začetku trgovanja porastel, takoj po objavi te novice s strani FED je trg padel za tri odstotke, pa potem ponovno do konca dneva porastel in dan zaključil krepko v plusu. Je pa zdaj ta napoved nizkih obrestnih mer zelo jasen signal vsem, da lahko računamo z daljšim obdobjem poceni denarja. Tudi za nadaljnje korake pa si je FED pustil odprta vrata, saj so v tej objavi tudi zapisali, da so se pogovarjali tudi o drugih ukrepih, ki jih imajo na voljo, da bi spodbudili še močnejšo gospodarsko okrevanje."

"Iz vsega tega lahko sklepamo, da je Ameriška centralna banka še vedno izredno pomemben igralec na svetovnem prizorišču in bo še posegala v dogajanje. Ameriški kapitalski trg je največji, najbolj likviden na trgu in seveda odločilno vpliva tudi na sentiment na ostalih trgih."

Poglejmo še dogajanje na obvezniških trgih: Italija je bila verjetno primorana izdati enoletno menico?

"To je bilo sicer po planu, ampak na obvezniškem trgu je Evropska centralna banka v začetku tedna začela z intervencijo na obvezniških trgih, se pravi vrednostnih papirjih Italije in Španije, in ta intervencija je zaenkrat uspešna, saj je zahtevana donosnost na teh obveznicah padla za nekje 1,1 odstotne točke. Če pogledamo recimo 10-letno italijansko obveznico, je ta padla s 6,2 na 5,1 odstotka. Danes je italijanska država prodala za 6,5 milijard evrov enoletnih menic, kjer se je ravno tako zahtevana donosnost znižala s 3,7 odstotka, kot je bila na zadnji avkciji, na nekaj pod tri odstotke danes. Hkrati pa je bil tudi vpis višji kot na zadnji avkciji. Kratkoročno je to za italijansko državo vsekakor olajšanje in je ta intervencija ECB dobrodošla, vendar pa hkrati tudi čim prej potrebujemo nek kredibilen načrt fiskalne konsolidacije, v katerega bo verjel tudi trg in ki bi zadeve tudi umiril srednjeročno."

"Kar zadeva Italijo, je ukrep Evropske centralne banke zaenkrat kar dober. Tudi ta je bil urgenten, v prihodnosti pa se bo to dogajalo še v večji intenziteti."

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

»Washingtonski kompromis« še vedno odmeva

10.12.2010

L. Flere

Je res bankrot ZDA zdaj realna možnost?

29.07.2011

L. Flere