Fed s 600-milijardno injekcijo ameriškemu gospodarstvu

Svež denar, ki naj bi vzpodbudil gospodarsko rast, bo pritekal do sredine leta 2011

Članek slika

Odbor za odprti trg ameriške centralne banke Federal Reserve (Fed) je po koncu dvodnevnega zasedanja sprejel odločitev, da namerava do konca drugega četrtletja 2011 kupiti za dodatnih 600 milijard dolarjev državnih obveznic z daljšim rokom zapadlosti in tako prispevati k hitrejšemu okrevanju ameriškega gospodarstva.

Kot so sporočili iz Feda, je namen tega ukrepa poleg spodbuditve okrevanja največjega svetovnega gospodarstva tudi boj proti deflacijskim pritiskom, ki jih prinaša obotavljiva dinamika rasti gospodarstva po krizi. Odbor za odprti trg Feda (FOMC), osrednje telo ameriške denarne politike, namreč ugotavlja, da je okrevanje gospodarstva in trga dela počasno, izrabljenost proizvodnih zmogljivosti še naprej nizka, prav tako osnovna inflacija.

Še posebej v Fedu izpostavljajo še vedno visoko stopnjo brezposelnosti, šibko rast dohodka gospodinjstev, težave na nepremičninskem trgu in še vedno težak dostop do posojil, zaradi česar domača poraba ne narašča v zadostni meri. Poraba podjetij narašča počasneje kot v začetku leta, vlaganja v poslovne objekte ostajajo šibka, delodajalci neradi zaposlujejo, ob vsem tem pa so dolgoročna inflacijska pričakovanja stabilna.

FOMC je ključno obrestno mero, po kateri si banke med seboj čez noč posojajo denar, v skladu s pričakovanji pustil nespremenjeno na ravni med 0 in 0,25 odstotka. To orodje monetarne politike za spodbujanje zaposlovanja in ohranjanje cenovne stabilnosti Fedu ni na voljo vse od poglobitve finančne krize 2008. Obresti namreč ne morejo navzgor, ker je pomembneje vzpodbujati gospodarsko rast, navzdol pa prav tako ne, ker nimajo kam.

Zaradi tega se je Fed odločil za drugi krog povečevanja denarja v obtoku (t.i. Quantitative Easing), oziroma tiskanja denarja, s katerim bo kupoval državne obveznice. Prvi krog še vedno teče in z njim je Fed doslej kupil za 1.700 milijard dolarjev obveznic in vrednostnih papirjev na podlagi hipotek. V drugem krogu namerava Fed do konca drugega četrtletja kupovati obveznice s hitrostjo 75 milijard dolarjev na mesec.

»Odbor bo redno pregledoval hitrost kupovanja vrednostnih papirjev in celoten obseg programa glede na nove informacije in bo program prilagajal za spodbujanje maksimalne zaposlenosti in cenovne stabilnosti,« pravi izjava FOMC. Nalogo bo izvajal Fed New Yorka. Odločitev FOMC je izpolnila pričakovanja analitikov tako glede obsega kot roka trajanja ukrepa. O tem se je začelo govoriti avgusta in borzni indeks S&P 500 je od takrat narasel za 14 odstotkov, dolar pa je v skladu s pričakovanji izgubljal na vrednosti.

Odločitev FOMC ponovno ni bila soglasna in ponovno ji je nasprotoval »inflacijski orel« Thomas Hoenig, predsednik banke Fed iz Kansas Cityja, ki napoveduje zaradi takšnega početja dolgoročno napoveduje višjo inflacijo. Večina centralnih bankirjev pa je mnenja, da bo ukrep prepričal vlagatelje v bolj tvegane naložbe ter vzpodbudil rast in zaposlovanje.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja