Fed pričakovano brez sprememb denarne politike

Članek slika

Člani Odbora za odprti trg ameriške centralne banke Federal Reserve (Fed) se na dvodnevnem zasedanju v Washingtonu niso odločili za spremembe denarne politike. Začetek procesa višanja obrestnih mer v ZDA so tako v skladu s pričakovanji odložili vsaj do decembra.

Ključna obrestna mera, po kateri si banke med seboj čez noč posojajo denar, ostaja na ravni med 0 in 0,25 odstotka, kjer je že od konca leta 2008.

Finančni trgi so takšno odločitev pričakovali, bodo pa natančno pretehtali celotno sporočilo Feda, ki bi lahko namignilo, ali se bodo obrestne mere začele višati še letos. Zaradi upočasnjevanja gospodarske rasti Kitajske in znakov šibkosti na ameriškem trgu dela številni v to dvomijo.

Centralna banka je sicer danes zapisala, da je gospodarstvo ZDA še naprej na poti zmerne rasti, pri čemer ga podpirajo "močna" široka potrošnja in investicije podjetij. Glede na september je sporočilo nekoliko bolj optimistično, saj je Fed med drugim izpustili omembo zaskrbljenosti zaradi vplivov počasne globalne rasti na ameriško rast.

Odbor ima letos še eno zasedanje o denarni politiki, in sicer decembra, trenutno pa vse bolj kaže, da se obresti ne bodo začele višati niti takrat, čeprav je predsednica Feda Janet Yellen še pred dnevi govorila, da odločitev o višjih obrestih pričakuje še letos. Kot vedno pa je dodala, da bo vse odvisno od razvoja dogodkov in ta ne govori v prid zategovanja monetarnega pasu.

Svetovna gospodarska rast se namreč upočasnjuje, visoka vrednost dolarja v primerjavi z drugimi valutami pritiska na ameriške izvoznike in bi v primeru višjih obresti še bolj. Rast zaposlovanja se je v ZDA v zadnjih dveh mesecih opazno upočasnila, inflacija pa je še vedno prenizka.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja