Evropski problemi zamajali evro

Tedenski pregled dogajanja na finačnih trgih s strani Alta Skladi - 48. teden

Članek slika

Skorajda bi lahko zapisali, da se ponavlja zgodba iz letošnjega maja. Ampak bolj kot beseda »ponavlja«, bi bili primerni besedi »nadaljuje« oz. »stopnjuje«.

Letošnjo pomlad je Evropo zaznamovala grška kriza. Zaradi ogromne zadolženosti je postalo aktualno vprašanje, ali bo Grčija sposobna refinancirati svoje zapadle dolgove. Ker pa Grčija ni edina evropska država, ki ima probleme z veliko zadolženostjo, se je v evropskih krogih pričelo zastavljati vprašanje dolgoročnega obstoja evra kot skupne valute. Evropski politiki so resno pristopili k reševanju grškega problema in z zagotovitvijo 110 milijard vsaj začasno pomirili javnost.

Pol leta po grški krizi so se pojavile nove težavne države

A že pol leta zatem se je na povsem enaki poti znašla Irska. Ta otoška država bo letošnje leto zaključila z dobrih 30 odstotkov proračunskega primanjkljaja, ki je v veliki meri nastal zaradi reševanja bančnega sistema. Skupno 85 milijard evrov, kolikor bi naj zadostovalo za rešitev irskih problemov, so zagotovile ostale države evro območja, četrtino tega zneska bo prispeval Mednarodni denarni sklad, del pa bo pokrit iz državnih denarnih rezerv in pokojninskih skladov. A tudi tukaj se evropski problemi ne končajo, saj se že kot naslednja žrtev omenja Portugalska. Še bolj problematična pa je morebitna pomoč Španiji, ki je četrto največje evropsko gospodarstvo - skoraj dvakrat večje od portugalskega, irskega in grškega skupaj.

Nemčija ostaja protiutež nekaterim državam EU

A kljub tem težavam lahko v okviru držav evro območja najdemo take, ki so našle svojo pot iz te krize – podatki vsaj zaenkrat kažejo tako. Nemčija naj bi po zadnjih napovedih letos zabeležila 3,7 odstotno gospodarsko rast, kar je največ v zadnjem desetletju. Prav tako smo bili priča spodbudnim podatkom s trg dela, kjer zadnji podatki kažejo 7,5 odstotno stopnjo brezposelnosti, in zaupanja v gospodarstvo, ki je novembra doseglo novo najvišjo vrednost. Nemčija tako ostaja protiutež nekaterim drugim državam EU, ki se še vedno srečujejo s krčenjem gospodarstva.

Delnica BMW je v preteklih dveh tednih pridobila 13 odstotkov

Delnica nemškega BMW-ja je v preteklih dveh tednih pridobila 13 odstotkov vrednosti. Podatki o prodaji luksuznih avtomobilov v Združenih državah Amerike so pokazali, da je BMW po številu prodanih avtomobilov v novembru prehitel Daimler, proizvajalca Mercedesov. BMW je v prejšnjem mesecu prodal za 30 odstotkov več avtomobilov glede na isto obdobje lani. Lexus, ki je v lasti japonske Toyote, sicer še vedno ostaja na prvem mestu po prodaji luksuznih avtomobilov v ZDA, a so mu nemških proizvajalci zaradi močne rasti v preteklih mesecih že močno za petami

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja