Energetska neodvisnost = politična neodvisnost?

Mogoče se ves razviti svet moti in imamo mi prav?!

Članek slika

Pred kratkim je imel ameriški predsednik Obama govor glede prihodnosti ameriškega energetskega sektorja in povečevanja njegove energetske neodvisnosti. Vse povedano bi lahko uporabili v Evropi, a za nas še bolj pomembno, v Sloveniji.

Gibanje povpraševanja in posledično tržnih cen nafte in drugih surovin je kratkoročno in srednjeročno rok ciklično. Dolgoročno vse kaže na rast. Enako gibanje lahko pričakujemo v prihodnosti. Razlogi so v hitrem razvijanju držav v razvoju (Kitajska, Indija, itn.), ki vsako leto na svetovnem trgu povprašujejo po več dobrinah in s tem dvigajo tržne cene celemu svetu. Zaradi ravnotežja med povpraševanjem in ponudbo so politične povezave med državami povpraševalkami in ponudnicami zelo pomembne. Lahko si predstavljamo politični vpliv države, ki nekaj ima, kar druga država močno potrebuje. Marsikatera politična odločitev je bila pogojena z dostopom do virov energije.

Obama je spet predsednik, ki obljublja povečanje energetske neodvisnosti

ZDA odvisnost od dobave tuje nafte in energije obremenjuje že desetletja. Enako dolgo ameriški predsedniki in politiki obljubljajo povečanje energetske neodvisnosti države. In Obama je spet predsednik, ki obljublja te spremembe. Resnično si želim, da ne bo ostal le pri obljubah.

ZDA so bile v preteklosti vodilna država na področju alternativnih virov energije. V 80. letih je bilo v ZDA postavljenih preko 80 odstotkov svetovnih zmogljivosti vetrne energije in kar 90 odstotkov zmogljivosti sončne energije. Danes jih je na področju vetrne energije prehitela Kitajska in na področju sončne energije Nemčija.

Obama je v nagovoru predstavil kar nekaj ciljev in projektov za čistejšo izkoriščanje energetskih virov. Njegov dolgoročni cilj je dvigniti delež proizvodnje elektrike iz čistih virov (sončna in vetrna energija, naravni plin, čisti premog in jedrska energija) z današnjih 40 odstotkov na 80 odstotkov do leta 2035. Razprav glede čistosti jedrske energije in čistega premoga je bilo že veliko. Vendar je jasno, da je brez obeh nemogoče zadovoljiti današnje potrebe po energiji. V ZDA jedrska energija predstavlja 20 odstotkov proizvodnje energije. Obama zatrjuje, da so vse njihove jedrske elektrarne varne, vendar so pred katastrofalno nesrečo isto trdili tudi Japonci. Nesreče se dogajajo – lahko zaradi naravne nesreče ali človeške napake.

V poročilu podjetja Maplecroft, ki analizira svetovne izpostavljenosti tveganju, so z analizo vseh 442 jedrskih elektrarn na svetu ugotovili, da je več kot 10 odstotkov elektrarn zgrajenih na visoko tveganem potresnem območju oziroma na območju, ki mu grozi cunami. Med potresno nevarno območje so uvrstili tudi našo Jedrsko elektrarno Krško.

Obamov srednjeročni cilj do leta 2015 je zamenjava vseh avtomobilov v lasti državnih institucij z avtomobili na električni ali hibridni pogon ali na biogoriva. S tem skuša biti vzgled ostalim podjetjem z velikimi voznimi parki.

In kako se energetski sektor razvija v Sloveniji?

Pri nas smo ustavili gradnjo prve vetrne elektrarne na Primorskem in namesto tega dograjujemo drag blok v termoelektrarni Šoštanj. Z drugimi besedami, branimo se pritoka novih tujih investicij v čisto tehnologijo in raje z davkoplačevalskim denarjem gradimo elektrarno na premog. V sedanjih kriznih časih težko sprejmem zavrnitev tujih investicij in trošenje našega denarja za izkoriščanje premoga. Kaže, da nas neuresničevanje okoljskih ciljev ne skrbi. Prav tako zaostajamo na drugih področjih izkoriščanja čistih virov energije. Zakaj ne težimo k ustvarjanju novih visokotehnoloških delovnih mest na tem področju. tako kot druge razvite države? Podjetniškega in inovatorskega duha v Sloveniji zagotovo ne manjka. Mogoče se ves razviti svet moti in imamo mi prav?!

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja