Emerging markets - Kitajska preusmerila trend

Mesečni komentar razvijajočih se trgov

Članek slika

V preteklem mesecu so največji delniški trgi držav v razvoju beležili negativne donose. Kljub temu države v razvoju ohranjajo perspektivnejši status predvsem zaradi višjih rasti, nižje zadolženosti ter ugodnejših vrednotenj delniških naložb.

Kitajska preusmerila trend; tveganja še obstajajo

Kitajska je v oktobru presenetila s pozitivnejšimi makro-ekonomskimi podatki. Izvoz je porastel nad pričakovanji, in sicer za slabih 10 %, medtem ko so bila pričakovanja trga okrog 5 %. Zraven tega je bila višja industrijska proizvodnja in prodaja na drobno. Rast BDP-ja je bila na Kitajskem v tretjem četrtletju pričakovanih 7,4 %. Drugo največje gospodarstvo in gonilna sila svetovne rasti zadnjih let kaže znake stabilizacije ekonomske aktivnosti. To je predvsem posledica preteklih znižanj obrestnih mer in nekaterih fiskalnih programov. Tveganja še vedno obstajajo, predvsem menjava voditeljev in potrditev izboljšanja gospodarske slike.

Delniški trgi v preteklem mesecu večinoma pod gladino

V preteklem mesecu so največji delniški trgi držav v razvoju beležili negativne donose. Kljub temu države v razvoju ohranjajo perspektivnejši status predvsem zaradi višjih rasti, nižje zadolženosti ter ugodnejših vrednotenj delniških naložb. Pozitivno so se v tem mesecu gibali nekateri mejni oz. 'Frontier' trgi, kot sta Indonezija in Filipini. V letu dni sta trga pridobila prvi 13,6 % in drugi 41,5 % vrednosti, medtem ko indeks držav v razvoju MSCI Emerging 7,6 %, merjeno v evrih.

Seznam skladov, ki večji del sredstev vlagateljev investirajo na trge razvijajočih se držav.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

»Svobodni trgi in mednarodna menjava so nujni za razvoj«

05.11.2010

U. Vek

Pričakovanja za leto 2012 - leto bodo krojile politične odločitve

01.02.2012

U. Vek