EM report: Kitajska v zagonu in sporu

Članek slika

V preteklem mesecu delniški trgi držav v razvoju niso izkazovali enotnega gibanja. Merjeno v evrih sta se najslabše odrezala brazilski in kitajski indeks, medtem ko sta se najbolje odrezala indijski in filipinski delniški trg.

V novembru smo bili priča nadaljevanju pozitivnejših makroekonomskih indikatorjev na Kitajskem. Industrijska proizvodnja je oktobra zrasla za 9,6 %, medtem ko prodaja na drobno za 14,5 %. Indeks nakupnih managerjev (HSBC PMI Manufacturing), ki je eden izmed glavnih vodilnih indikatorjev, je zrastel na 50,5. Prvič po 13. mesecih je presegel mejo 50, ki signalizira rast proizvodnega sektorja, medtem ko vrednost pod 50 kontrakcijo. Pomen tega indeksa je toliko večji, ker gospodarska rast temelji na proizvodnem sektorju. Rast tako ponovno pridobiva zagon. Vprašanje ali bo trajna ali gre zgolj za kratek sezonski premik.

Rast brazilskega gospodarstva pod pričakovanji

Rast brazilskega gospodarstva je v tretjem četrtletju znašala 0,6 % na medletni ravni, kar je pod pričakovanji. Peto četrtletje zapored so se znižale investicije, medtem ko potrošnja ostaja glavni vir rasti. Predsednica Dilma Rousseff je sprejela nekatere ukrepe, kot so znižanje davkov in investicijski projekti, ki pa za enkrat še ne kažejo pozitivnih učinkov.

Nesoglasja glede Južno kitajskega morja

Drugi pomemben fokus v preteklem mesecu so bili nemiri in nesoglasja v nekaterih državah v razvoju. Kitajska zadnje čase izkazuje vse več teženj po lastništvu Južno kitajskega morja, pod katerim domnevajo velika surovinska nahajališča predvsem nafte in zemeljskega plina. Sosednje države, kot so Filipini, Vietnam, Tajvan, Malezija in Indonezija, sicer na diplomatski ravni odkrito izražajo nezadovoljstvo. Prav tako je ponovno zavrelo v Egiptu, kjer je novoizvoljeni predsednik Morsi padel v nemilost. Opozicija in protestniki predsedniku očitajo sprejem zakona, ki ga postavlja nad ustavno sodišče in s tem nad vladavino prava. Pomemben odgovor bodo Egipčani dali v sredini decembra, ko bodo odločali o novi ustavi.

V preteklem mesecu delniški trgi držav v razvoju niso izkazovali enotnega gibanja. Merjeno v evrih sta se najslabše odrezala brazilski in kitajski indeks, medtem ko sta se najbolje odrezala indijski in filipinski delniški trg.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

»Svobodni trgi in mednarodna menjava so nujni za razvoj«

05.11.2010

U. Vek

Pričakovanja za leto 2012 - leto bodo krojile politične odločitve

01.02.2012

U. Vek