ECB povečala spodbude za spopadanje s posledicami koronakrize

Članek slika

Evropska centralna banka (ECB) se je na četrtkovem zasedanju po pričakovanjih odločila za povečanje programa pomoči odkupovanja obveznic, namenjenega okrevanju evropskih držav. Višina programa sedaj znaša 1.350 milijard evrov. 

Poleg povečanja kriznega odkupovanja obveznic, je ECB podaljšala trajanje iz prej predvidenega konca letošnjega leta najmanj do junija 2021. Standardni program odkupovanja obveznic, ki je že v teku, ostaja nespremenjen. Prav tako sprememb nismo videli pri višini ključnih obrestnih mer, ki še naprej ostajajo v negativnem območju. 

Številni analitiki so sicer izrazili dvom, da bo povečanje v višini 600 milijard evrov zadostovalo. Vsekakor bo to pokazal čas in v kolikor bo to potrebno, bomo priča še dodatnemu rahljanju že tako ohlapne monetarne politike.

Trgi so se na novico odzvali mešano, saj je ECB poslabšala svoje makroekonomske napovedi. Okrevanje evro območja bo, po pričakovanjih ECB, trajalo najmanj dve leti. Med tem, ko za leto 2020 napovedujejo 8,7 odstotno znižanje BDP, bo rast v letu 2021 znašala 5,2 odstotka in 3,3 odstotka v letu 2022. 

ECB tudi ocenjuje, da ima še kar nekaj manevrskega prostora, saj naj bi inflacija v letošnjem letu znašala 0,3 odstotka in 0,8 odstotka v prihodnjem letu. To je občutno pod mejo "blizu 2 odstotkov", ki si jo je ECB postavila za cilj. 

Za vlagatelje na delniških trgih pomeni povečanje programa odkupovanja obveznic dodatno spodbudo, saj imajo trgi radi likvidnost. Podporo na račun programa pomoči imajo tudi najbolj ranljive članice EU, saj je višina zahtevane donosnosti italijanskih, grških in španskih obveznic giblje okoli 1,40 odstotka. 

Vas zanima, kje lahko z vašimi prihranki ustvarite največ? Naročite se na posvet z našimi strokovnjaki! 

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja