Dvigi obrestnih mer – kje se bodo centralne banke »zaustavile«?

Članek slika

Nizka brezposelnost, višje plače in nova delovna mesta...sliši se dobro. Vendar ni, ko govorimo o nameri Ameriške centralne banke (FED), da bi zajezila inflacijo. Močan trg dela je podatek, ki kaže na to, da bodo morale centralne banke še dodatno zviševati obrestne mere v želji po zniževanju inflacije.

Centralne banke so z višanjem obrestnih mer želele zmanjšati povpraševanje in s tem sprostiti trg dela, vendar je še vedno 1,7 odprtih delovnih mest na vsakega razpoložljivega delavca. Glede na napisano je pričakovati, da bo inflacija vztrajala še nekaj časa.

Podatki skupine CME kažejo, da so cene terminskih pogodb v petek pokazale 82-odstotno možnost dviga obrestnih mer za 0,75 točke v novembru, sledilo naj bi dodatno zvišanje za 0,5 točke v decembru in dodatnih 0,25 točke v februarju, katere bi obrestno mero popeljale v razmerju med  4,50 % in 4,75 %.

Vlagatelje sedaj najbolj skrbi ali FED uspe zmanjšati inflacijo ne da bi nas pahnil v globoko recesijo. Soočamo se torej s paradoksom, kjer so dobre novice dejansko slabe. Imamo močan trg dela in rekordno nizko brezposelnost. Podjetja imajo zgodovinsko gledano največ prostega denarja na računih in niso odvisna od bančnih kreditov. Večina panog še vedno posluje z dobrimi maržami. Vse navedeno v normalnih pogojih dviguje cene delnic. Danes pa so take informacije bojazen, da centralne banke inflacije ne bodo uspele ustaviti ali znižati. Kaj to pomeni za vas?

Žal sedanji dvigi obrestnih mer še ne pomenijo dobrih novic za tiste, ki imate svoje prihranke v bankah. Čeprav bo ECB nedvomno sledila FED-u, bo trajalo še kar nekaj časa, preden bomo Evropejci za svoje prihranke na banki dobili spodobne obresti. Prav tako lahko trenutna situacija prinese še kakšen pretres na borzah.

Ne glede na vse pa vsaka kriza prinese s seboj tudi priložnosti. V takih razmerah je smotrno naložbeni portfelj razdeliti med delniške trge in naložbe s fiksnimi donosi. Vsekakor pa je nujno, da se sproti prilagaja.

V preteklosti se je še vedno izkazalo, kdor istočasno investira postopoma in v enkratnih zneskih, ima v roku nekaj let  nadpovprečne donose. Tudi v času »temno«  rdečih številk. S takim načinom vlaganja se izognemo visoki nihajnosti, istočasno pa »polovimo« nizke nabavne cene delnic. 

Bodite pogumni, saj je pogum v kombinaciji z razumom po navadi nagrajen!

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja