Drugo mnenje: Kam v času krize

Članek slika

Zanima me, kateri skladi so se najbolje odrezali v obdobju od 2008 do 2010. Torej, zanima me, kateri panožni oz. regionalni skladi so jo najbolje odnesli v razdobju pred začetkom krize pa do prvih znakov oživljanja.

Odgovarja Myhajlo Todurov, miha.todurov@vzajemci.com

Pozdravljeni. Če pogledamo zadnjo krizo in obdobje po njej, so se najbolje odrezali skladi iz sektorja Nepremičnine – pri upoštevanju višine padca in nadaljnje rasti. A so se seveda posamezni sektorji odrezali različno – nekateri so manj izgubili in nato tudi manj pridobili, spet drugi pa so bili izredno nihajni. Med posameznimi tipi skladov pa so se najbolj izkazali obvezniški, kar je bila posledica izredne rasti obvezniških skladov razvijajočih se držav in tudi politike centralnih bank, ki je do danes tržne obveznice dvignila na visoke nivoje.

Na mestu je tudi opozorilo, da si nobena kriza ni podobna in bi težko rekli, kateri sektorji se bodo najbolje odrezali med naslednjo. Namreč posledice prejšnje krize vplivajo tudi na gibanje tečajev naslednje, saj če v tem trenutku pogledamo tržne obveznice, so te še vedno zelo visoke. Tudi cene nepremičnin so trenutno visoke, sektorja zdravstva in tehnologije pa prav tako na rekordih (kljub še vedno visokemu potencialu). Zato je tudi izjava, da pretekli donosi niso pokazatelj prihodnjih donosov, zelo pravilna in jo velja upoštevati.

Priporočam, da uredite alokacijo sredstev skladno s trenutnimi pričakovanji in ne na podlagi preteklih rezultatov. V kolikor vas preveč skrbijo padci, obstaja veliko različnih netržnih naložb s fiksnim donosom, ki ni odvisen od gibanja borznih trgov (čeprav v zameno za nižjo likvidnost). Alokacija naj bo prilagojena vašim potrebam, profilu tveganja, potrebam po likvidnosti in pričakovanjem.

Tabela: Donosnosti posameznih sektorjev in tipov skladov v obdobju 2007-2010

Vir: Vzajemci.com. Pretekle donosnosti niso pokazatelj prihodnjih donosnosti. Posamezni sklad lahko pokriva več sektorjev oziroma regij. Prikaz je zgolj informativne narave.

Vprašanja s področja naložb, bančništva ali zavarovalništva lahko pošljete na elektronski naslov svetkapitala@vzajemci.com. Odgovor strokovnjakov Vzajemci Skupine boste prejeli v treh delovnih dneh preko elektronske pošte.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

Intervju: Tehnološki sektor je skoraj nujni sestavni del dolgoročnega vlagatelja

17.06.2021

M. Todurov