Drugo mnenje: Do finančne neodvisnosti brez delniških naložb

Članek slika

Investiram dolgoročno in se izogibam delniškim naložbam, saj ne prenesem padcev na trgih. Menite, da je to početje pravilno?

Odgovarja Myhajlo Todurov, miha.todurov@vzajemci.com

V relativno kratkih obdobjih padanja tečajev delnic, kot smo jim pogosto priča na delniških trgih, se številni vlagatelji poigravajo z idejo opustitve investiranja v delnice. Res je, da ni najbolj enostavno spremljati svoj naložbeni portfelj, ko le-ta pade za deset, dvajset ali celo trideset odstotkov. Tega v veliko primerih ne prenesejo niti profesionalni vlagatelji, kaj šele navadni smrtniki, ki investirajo za svojo starost. Želim povedati, da niste edini, ki se investiranja loti na tak način. Večinoma gre razlog iskati v nezaupanju, neznanju ali pa v slabih izkušnjah iz pretekle finančne krize. Čeprav imate še vedno dobre šanse, da dosežete svoj cilj, se boste verjetno za tega morali odreči več sredstvom, kot nekdo, ki na dolgi rok varčuje v delniških naložbah. Če bi radi dosegli finančno neodvisnost in na stara leta bili odvisni le od sebe, torej neodvisni od stanja državne blagajne, je investiranje v delniške naložbe skoraj nuja.

Lahko, da boste na zgornjo izjavo odgovorili, da si ne morete privoščiti tveganja, katerega s seboj prinesejo delniški trgi. Na drugi strani bi vas raje vprašal, če si lahko privoščite ne investirati na delniške trge? Ste prepričani v svoj prav? V kolikor niste srečni loterijski dobitnik, bogat dedič ali pa srečni investitor v kakšni od redkih zgodb, ki prinesejo desetkratnik in več vložka, boste izjemno težko privarčevali dovolj za varno upokojitev, kaj šele finančno neodvisnost, če se boste izogibali potencialno višjih donosnosti delniških trgov.

Morda sedaj razmišljate nekako v smislu "To so vsi moji življenjski prihranki in si ne morem privoščiti izgube". Kot sem že rekel, niste edini. Kljub temu bi vam svetoval, da v prvem koraku prilagodite vaše razmišljanje in pozornost usmerite na znesek, ki ste ga do sedaj investirali. Večina ljudi namreč gleda na najvišjo točko, ki jo naložbeni portfelj doseže in ko se recimo vrednost portfelja zniža iz 100 tisoč evrov na 85 tisoč evrov, gleda z obupom. Nenazadnje bi v tem primeru izgubili kar 15 tisoč evrov. Kaj pa, če razmišljanje obrnete in se spomnite, da je vaša skupna investicija znašala 50 tisoč evrov in je sedaj vredna 85 tisoč evrov? Se sliši veliko bolje, ne?

Moj cilj ni vas napeljati na to, da greste brezglavo kupovati delnice. A vseeno se morate zavedati, da pri dolgoročnem investiranju ni smiselno vsa sredstva držati v obvezniških ter denarnih naložbah. S tem se odpoveste dodatnemu donosu, ki bi ga sicer lahko imeli. Prav tako, kot sem že večkrat poudaril, se tveganje zniža tudi s časovno komponento in ne pozabite dejstva, da so delniški trgi na dolgi rok, navkljub vsem krizam, vojnam in političnim negotovostim, še vedno bolj donosni od obvezniških trgov.

V pomoč pri vaših vprašanjih vam je lahko nova kampanja Vzajemcev, pri kateri vsi sodelujoči lahko brezplačno preizkusijo storitev Aktivne finance. Znotraj te storitve za vas pripravimo pregled obstoječega finančnega stanja, ter vam pripravimo finančni načrt za dosego vašega cilja.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

Intervju: Tehnološki sektor je skoraj nujni sestavni del dolgoročnega vlagatelja

17.06.2021

M. Todurov