Do bogastva z investicijami, ne z varčevanjem

Članek slika

Vprašanje: Ali lahko obogatim z varčevanjem?

Res je, varčevanje je še vedno ključni dejavnik, ki nam omogoči investicijo. A v kolikor privarčevani znesek hranimo izključno na banki ali pa doma, večje koristi od tega, kot jo imamo lahko danes, skoraj da ne bo.

Varčevanje je v svetu postalo nekakšno obsesivno početje, s katerim si zagotovimo varnost enkrat v prihodnosti. Vse to drži. A samo z varčevanjem ne bo obogatel nihče, razen če je že bogat. Če bi bil recept do bogastva tako preprost, da samo zamenjamo ponudnika interneta in da v restavraciji naročimo kozarec vode namesto piva, bi bili skoraj vsi premožni. Da se ne bomo narobe razumeli, varčevanje je prvi in najbolj pomemben korak. Na žalost pa se obresti na obresti ne bodo pojavile same od sebe.

Bogastvo pride iz drugega vira ali drugega koraka, kar vam je ljubše – in to so investicije. Bogastvo je posledica tega, kar počnemo z denarjem, ki nam je na voljo. Če držimo sredstva na banki, bodo samo ohranjala vrednost (v trenutnem okolju pa celo izgubljala kupno moč) in bomo imeli toliko, kot sami damo na stran. Če sredstva hranite doma, bodo nedvomno izgubljala vrednost in na ta način boste le pripravljeni na 'apokalipso', čeprav tudi takrat dvomim, da bodo trgovine odprte ali pa da bo kdo želel vzeti vaš denar, saj bo koristen le kot hrana za glodavce.

Investirana sredstva imajo svoj namen. In več sredstev, kot imate za investicijo, večje bogastvo lahko ustvarite. A več sredstev, v kolikor teh še nimate, boste imeli takrat, ko bodo vaša privarčevana sredstva prinašala obresti. Obresti bodo poskrbele za to, da bo glavnica, na katero bodo vezane nadaljnje obresti, še višje.

Če ste vse skupaj prebrali, ste verjetno ugotovili, da sem porabil za prispevek besedila, le da bi vam dopovedal:

"Varčevanje ne bo zadostovalo. Privarčevana sredstva vam ne bodo mogla ustvarjati bogastva, če teh ne boste investirali."

Za začetek smatram, da so standardni vzajemni skladi več kot primeren začetek za vsakega posameznika. Vzajemni skladi so namenjeni predvsem investitorjem, ki želijo razpoložljiva denarna sredstva investirati v nakup delnic delniških družb in drugih vrednostnih papirjev, vendar nimajo dovolj znanja ali časa, da bi to izvedli neposredno. Zato investiranje denarnih sredstev zaupajo upravljavcu vzajemnega sklada, ki z razpršenostjo naložb skrbi tudi za varnost naložb.

Vsekakor se pred začetkom obrnite na neodvisnega finančnega svetovalca. Pripravil vam bo finančni načrt, kateri bo vseboval vaše finančne cilje, ročnost varčevanja, profil tveganja, ter na podlagi tega vključil primerne produkte, da boste svoje cilje lahko dosegli.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja