Deutsche Bank: Tečaj EUR/USD bo padel vse do 0,85

Članek slika

Evro se je v sredo dotaknil tečaja 1,0495 v primerjavi z ameriškim dolarjem, kar je najnižje v zadnjih 12 letih. Analitiki nemške banke menijo, da se bo padec še nadaljeval.

Sredina izguba je tečaj evra porinila globlje v medvedji trg, saj je od najvišje vrednosti, ki jo je dosegel maja lani, izgubil približno 25 odstotkov.

Kaj je krivo za padec?

V novi raziskavi sta Robin Winkler in George Saravelos iz Deutsche Bank sta mnenja, da je padec posledica več dejavnikov in da se bo nadaljeval. Ogromen proračunski presežek tekočih operacij območja evra (234 milijard evrov oz. 3% BDP), v kombinaciji s stimulativnim programom (QE) Evropske centralne banke (ECB) in negativnimi obrestnimi merami, bo še naprej pritiskal na vrednost evra, saj se krepi odtok kapitala iz območja evra. Večina kapitala je odtekla v ZDA, Veliko Britanijo in Kanado.

"Odtok kapitala je bil še večji od naših prvotnih pričakovanj. Predvidevamo, da se bo vrednost evra do leta 2017 znižala do 0,85 evra za dolar," sta zapisala Winkler in Saravelos. Ta scenarij bo realiziran, če bo odtok kapitala iz območja evra v nekaj letih znašal vsaj 4.000 milijard evrov. Do konca letošnjega leta pričakujeta, da bosta evro in dolar dosegla pariteto.

Gibanje tečaja EUR/USD v zadnjih 6 mesecih

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja