Deutsche Bank in Santander padla na obremenitvenih testih v ZDA

Članek slika

Ameriška centralna banka Federal Reserve (Fed) je sporočila, da sta ameriški izpostavi bank Santander in Deutsche Bank padli na letošnjih obremenitvenih testih. Španska banka je padla na izpitu že tretje leto zapored, nemška pa drugo. Zaradi tega zdaj delničarjem ne bosta smeli izplačati dividende in odkupovati lastnih delnic.

Fed je ugotovil, da imata padli banki šibko načrtovanje kapitalske ustreznosti in slabo upravljanje s tveganji. Pogojno je izpit opravila banka Morgan Stanley, ki pa mora v naslednjih šestih mesecih odpraviti nekatere pomanjkljivosti glede upravljanja in modeliranja. Kljub temu lahko vmes poviša dividende in odkupi za 3,5 milijarde dolarjev svojih delnic.

Banke v ZDA so sicer na splošno trenutno veliko bolje pripravljene na krize, kot pred in takoj po letu 2008. Fed je pred dnevi sporočil, da je letošnje teste uspešno opravilo 33 največjih sistemsko pomembnih bank. Od tega jih 30 lahko poviša dividende in odkupi lastne delnice

Med njimi so JPMorgan Chase, Bank of America, Citigroup in Wells Fargo, ki bodo lahko izvedle svoje načrte glede dividend in odkupovanja lastnih delnic, saj imajo dovolj kapitala, da prevetrijo hudo krizo. Bank of America namerava odkupiti za pet milijard, Citigroup pa za 8,6 milijard lastnih delnic.

Redne stresne teste so v ZDA uvedli po zadnji veliki finančni krizi leta 2008, ko so banke skorajda uničile svetovno gospodarstvo z brezglavim izdajanjem in preprodajanjem hipotekarnih kreditov. Rešili so jih ameriški davkoplačevalci s 700 milijardami dolarjev, ki so jih banke z leti odplačale.

Letošnji negativni scenarij je predvideval, da borzni indeksi padejo za 50 odstotkov, brezposelnost naraste nad deset odstotkov, cene stanovanjskih nepremičnin pa padejo za 25 odstotkov. Bilo bi tako hudo, da bi imele celo ameriške državne obveznice negativen donos. Največje banke v ZDA bi skupaj izgubile 526 milijard dolarjev, vendar bi lahko delale naprej.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja