Delniški trgi v lanskem letu poskrbeli za široke nasmehe vlagateljev

Članek slika

Leto, ki je za nami, je postreglo z visokimi donosi na delniških trgih. Dvomestni donos so dosegli vsi največji borzni indeksi. Zmagovalec med njimi - ameriški S&P 500 – je prinesel skoraj 40-odstotni donos, upoštevajoč reinvestirane dividende. Tudi evropske delnice so bile nadpovprečno donosne, vseevropski indeks Stoxx 600 je lani zabeležil 22,4-odstotno rast, kar je drugi najboljši rezultat v zadnjem desetletju.

Na ameriških tleh donosi »kriptovalutskih« razsežnosti

Če najprej pogledamo čez lužo na največji kapitalski trg, je ta vlagateljem prinesel precej višje donose v primerjavi z Evropo in Kitajsko. Največji ameriški indeks S&P 500 je bil najuspešnejši, saj je imel skoraj 27-odstotni donos, če ne upoštevamo dividend. V celem letu 2021 je dosegel 70 najvišjih vrednosti vseh časov, kar je največ od leta 1954 dalje. Prvič v zgodovini pa se je zgodilo, da so vsi sektorji indeksa zabeležili dvomestno rast. Najuspešnejša sta bila sektorja energetike in nepremičnin, saj se je vrednost delnic povečala za več kot 40 odstotkov.

Močno se je povečala tudi vrednost tehnološkega indeksa Nasdaq, ki je zrastel za skoraj 22 odstotkov, industrijski indeks Dow Jones pa je v lanskem letu dosegel 19-odstotno rast. Vlagateljem so optimizem vlivali predvsem odlični poslovni rezultati družb, ki so odlično poslovala v okolju ohlapne monetarne in fiskalne politike.

V ospredju Devon Energy in Marathon Oil, kaj pa Big Tech?

Katera ameriška delnica je imela največji donos? Najbolj se smeje vlagateljem podjetja Devon Energy, ki je zabeležilo 178,6-odstotno rast. Po donosu sledita Marathon Oil in farmacevt Moderna z več kot 140-odstotnim donosom.

Kje pa so vsa Big Tech podjetja? Imeli so dobro, a ne zares fantastično leto. Med njimi izstopata Microsoft, ki je pridobil 51 odstotkov, in Google (Alphabet), ki je pridobil skoraj 60 odstotkov. Applove delnice so dražje za 34 odstotkov, s prvim dnem novega leta pa je Applova tržna kapitalizacija presegla tri bilijone dolarjev, kar ni uspelo še nikomur do zdaj. Facebook, ki se je preimenoval v Meta, je lani pridobil skoraj 28 odstotkov.

Tudi na stari celini do zavidanja vrednih donosov

Kot ameriški so tudi evropski delniški trgi leto končali z zajetnimi dobički, čeprav je bilo leto za vlagatelje polno vzponov in padcev. Vseevropski indeks STOXX 600 je zabeležil 22-odstotni skok, kar je njegova druga najvišja letna donosnost po letu 2009. Londonski FTSE in nemški DAX sta lani zabeležila približno 15-odstotno rast, medtem ko je francoski CAC vlagateljem prinesel skoraj dvakrat višji dobiček. Na dnu po donosnosti pa je bila Istanbulska borza z 20-odstotnim upadom vrednosti.

V Evropi je bil najuspešnejši bančni sektor, saj so med deset top naložbami indeksa Stoxx 600 kar tri večje banke: Santander, Societe Generale in Unicredit. Vsi sektorji so leto končali višje, čeprav so pandemsko močno prizadeta podjetja turističnega sektorja zaključile leto 2021 z »zgolj« 4-odstotno rastjo.

Švedska podjetja so najbolj donosna

Med EU državami po donosi daleč vodi Švedska, saj kar pet izmed desetih najbolj donosnih podjetij indeksa prihaja iz omenjene države. Najdonosnejše evropsko podjetje lanskega leta je bilo EQT AB, švedsko investicijsko podjetje, ki je v lanskem letu zrastlo za 145 odstotkov. Na drugem mestu po donosu sledi Investec s 125-odstotno rastjo vrednosti delnic. Gre za angleško-južnoafriško skupino za bančništvo in upravljanje premoženja. Na tretjem mestu v indeksu po donosu pa je VAT Group AG, podjetje s sedežem v Švici, ki se ukvarja s proizvodnjo industrijskih ventilov. Cena delnic je v enem letu zrastla za 110 odstotkov.

Če poiščemo še poraženke lanskega leta, so to tako imenovani zmagovalci epidemičnega leta 2020: dostavljavci hrane in podjetja, ki so razvila rešitve za delo od doma. Delivery Hero je tako zabeležil 24-odstotni upad vrednosti, Deliveroo 45-odstotnega, delnice TeamViewerja pa so upadle za 73 odstotkov.

Slovenska borza je v lanskem letu dosegla 48 odstotno donosnost, upoštevajoč dividende. Več lahko preberete v spodnjem članku.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja