Delniški trgi med strahom in upanjem

Članek slika

V zadnjih tednih so ekonomisti, politiki in ključni uradniki v Washingtonu poudarjali izjemen negativni vpliv morebitne nesposobnosti ameriških politikov glede dviga zgornje meje zadolževanja. V kolikor podrobneje pogledamo ameriško gospodarstvo, so podatki bistveno bolj spodbudni.

V zadnjih tednih so ekonomisti, politiki in ključni uradniki v Washingtonu poudarjali izjemen negativni vpliv morebitne nesposobnosti ameriških politikov glede dviga zgornje meje zadolževanja. Predsednica MDS-a Christine Lagard je izjavila: »Nesposobnost odplačevanja dolga ZDA bi zelo močno škodovala globalnemu gospodarstvu«. Pritiski na ameriški politike so prihajali tudi onstran Tihega oceana, kjer so japonski predstavniki izpostavili dvig vrednosti jena, medtem ko so v Pekingu poudarili, da morajo ZDA zagotoviti varnost kitajskih naložb.

Resnica bistveno bolj spodbudna

V kolikor podrobneje pogledamo ameriško gospodarstvo, so podatki bistveno bolj spodbudni. V zadnjih mesecih so bili makroekonomski kazalniki za največje svetovno gospodarstvo ugodni, kljub fiskalni konsolidaciji. Ameriški proračun je naravnan restriktivno, saj bo deficit padel pod 4 % BDP-ja v letu 2013. Uspešno konsolidacijo javnih financ ZDA opravljajo že zadnja tri leta in v tem času so prešli iz 10 % deficita na zgolj 4 %. Na drugi strani to ni zaviralo gospodarske rasti. Gospodinjstva so z dvigom cen nepremičnin in delniških tečajev izboljšala premoženjsko sliko.

Gibanje primanjkljaja/presežka ameriškega proračuna v % BDP-ja na medletni ravni



Vir: Bloomberg 2013

Skratka, gledano celotno sliko ameriškega gospodarstva, situacija ni tako mračna, kot se jo je predstavljalo v zadnjih dneh. Prav je, da so trgi zaskrbljeni glede vpliva morebitne nesposobnost ameriških oblasti servisirati dolg. Dejstvo pa je, da bi to bil neznan teritorij in rezultat - odzive trgov je težko napovedati. Ne glede na to bi t.i. 'default' bil zgolj začasen in tehnične narave ter ne bi predstavljal splošne gospodarske nesposobnosti servisiranja dolga ZDA.

Največjo rast se pričakuje v finančnem sektorju

V prihodnih tednih bo pozornost kapitalskih trgov usmerjena ne zgolj na politični parket, temveč tudi k objavam poslovnih rezultatov ameriških podjetij. Pričakovana rast dobička v tretjem četrtletju 2013 za delniški indeks S&P 500 se giblje okrog 3,2 %, medtem ko je bila rast v drugem 6,5 %. Največjo rast se pričakuje v finančnem sektorju, in sicer rast dobička okrog 9,3 %. Sledi sektor trajnih potrošnih dobrin z rastjo 6,7 %. Na drugi strani se v sektorju zdravstva pričakuje najnižja rast, in sicer okoli -1,5 %.

Analiza poslovnih rezultatov drugega četrtletja razkriva, da je daleč največ podjetij, ki so imela dobiček nad pričakovanji, izhajalo iz finančnega sektorja (79 %). Sledil je sektor surovin (77 %) in IT (76 %). V sektorju telekomunikacij in javnih storitev je bilo dobrih 50 % takšnih, ki so presegla pričakovanja glede dobička.

Dobički v drugem četrtletju: nad, v skladu ali pod pričakovanji



Vir: Factset 2013

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

»Svobodni trgi in mednarodna menjava so nujni za razvoj«

05.11.2010

U. Vek

Pričakovanja za leto 2012 - leto bodo krojile politične odločitve

01.02.2012

U. Vek