Delnice rastejo tudi v kriznih časih

Članek slika

Delnice rastejo tudi v kriznih časih, a ne vse. Poslovno okolje je zadnja leta postalo veliko bolj zahtevno kot pred krizo. V obdobju od preloma tisočletja do leta 2008 je cvetelo vse. Banke so tako na zahtevo strank kot tudi na lastno željo po višjih dobičkih izredno radodarno posojale denar.

Denarja v obtoku je bilo vedno več, prebivalstvo je kupovalo predvsem nepremičnine in delnice, podjetja pa so bila izredno aktivna pri investiranju. Prevzemna aktivnost je bila visoka, prav tako tudi investicije v nove proizvodne zmogljivosti. Veliko malih podjetij je poslovalo odlično, čeprav ljudje njihovih proizvodov sploh niso potrebovali. Prišli smo do točke, ko je bilo celotno gospodarstvo močno pregreto in poslovni tokovi so se v določenem trenutku spremenili. Banke so ugotovile, da so bile preveč radodarne, in so v trenutku prenehale posojati, obenem pa tudi podjetja niso več potrebovala posojil, saj so imela presežne zmogljivosti. Tok denarja se je obrnil, ljudje so v strahu pred prihodnostjo zmanjšali porabo, zato so morala zmanjšati proizvodnjo tudi podjetja, in krog se je zavrtel. V prvem valu krize so zaprla svoja vrata predvsem podjetja, ki so imela nekonkurenčne, nepotrebne proizvode. V drugem valu pa so krizo začutili praktično vsi subjekti v ekonomiji. Kot vse pretekle je tudi kriza dosegla svoje dno. A časi so se spremenili. Sedaj so pomembne kakovost, konkurenčnost, dodana vrednost ... Dobičke ustvarjajo podjetja, ki znajo pravilno oceniti trende, imajo sposoben in motiviran kader ter imajo v sebi inovativnost. Te lastnosti se odražajo tudi v cenah delnic posameznih podjetij. V tabeli vidimo dolarske donose za največja svetovna podjetja, zbrane v posamezne sektorje.

Vidimo, da tako kot v lanskem letu tudi letos ponovno izredno dobro poslujejo tehnolološka podjetja. Ta v sebi nosijo izreden potencial inovativnosti, saj lahko zaposlijo izredno sposoben kader. V odličnem položaju so tudi farmacevtska podjetja, ne toliko z vidika visokih donosov kot vidika stabilnosti in konstantnega denarnega toka. Njihova prednost so dolgoročni demografski trendi, kot so staranje prebivalstva in razvoj zdravstva v Indiji in Kitajski. Izredne rezultate beležijo tudi podjetja tako osnovnih potrošnih dobrin kot tudi luksuznih. Njihova rast prihaja iz vedno večjega srednjega razreda v dveh državah z največjim številom prebivalstva. Ljudje si tam želijo imeti svoj pralni stroj, avtomobil in nasploh višjo kakovost življenja. Obenem pa so nekateri tudi enormno obogateli, kar jim omogoča nakup najbolj luksuznih dobrin.

Časi so za podjetja veliko bolj zahtevni kot v preteklosti, vendar se je zrno od plev že ločilo in sedaj to zrno raste. Res da bolj počasi in z negotovostjo, ali bo dovolj dežja, vendar ima potencial v sebi. Zato morajo vlagatelji, ki varčujejo za naslednjih 10, 20 ali več let, del naložb imeti v omenjenih sektorjih, saj so njihovi denarni tokovi stabilni, obenem pa imajo tudi potencial rasti.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

Megatrend prihodnjega desetletja

04.10.2010

D. Zorman

Vpliv višjih cen prehranskih izdelkov na borzne trge

31.01.2011

D. Zorman

Kje lahko pričakujemo kitajske »demografske dividende«?

08.11.2010

D. Zorman