Delnice na razpotju, zlato čez pomembno mejo

Članek slika

Negotovosti glede stabilnosti pomembnejših gospodarstev v luči posledic zaradi nove koronavirusne bolezni COVID-19 je pred borzne vlagatelje v zadnjih dneh postavila zid, skozi katerega ne uspejo priti. Zlato je, po drugi strani, uspelo "preplezati" zid, s katerim se je neuspešno borilo v zadnjem mesecu. 

Delniški trgi so izgubili zagon, ki so ga dobili z vsemi paketi pomoči ter z optimističnim razvojem karanten v razvitih državah. Vendar se v zadnjem času zdi, da je Severna polobla znova v naraščajočem trendu in je nevarnost ponovnega zaprtja ponovno vplivala na večjo stopnjo previdnosti. 

Po zabavi pride tudi streznitev

Drži, da je bilo okolje, v katerem smo se znašli aprila in maja izjemno, saj so vse vlade in pomembnejše centralne banke delale v isti smeri podpore gospodarstev in na trge plasirale do sedaj nepredstavljive količine svežih sredstev. Samo dober mesec je bil potreben, da smo od padca borz za tretjino gledali, če bomo priča novim rekordom. Res je, da je bilo tak scenarij pričakovati, saj sem še marca zapisal, da se zna zgoditi, da bomo priča paradoksu, ko bomo beležili tako krizo, kot tudi okrevanje še pred zaključkom polletja. Po taki rasti in ob zaključku četrtletja ter ob prehodu v sezono dopustov, ko promet na borzah upade, je morebitna hitra korekcija zelo realna. 

Če pogledamo rezultate skladov, vidimo da so v letu 2020 v zelenem predvsem tisti skladi, ki sredstva vlagateljev investirajo na trge Severne Amerike. Še višjo rast so beležili skladi, ki investirajo v sektor tehnologije (ki je močno zastopan v ameriških skladih) in najvišjo, tudi 20-odstotno rast so beležili skladi, ki investirajo v t.i. zlate delnice oz. v delnice podjetij, ki se ukvarjajo z rudarjenjem, predelavo in distribucijo žlahtnih kovin. 

Najslabše pa so jo odnesli skladi, ki investirajo v Indijo, na trge Latinske Amerike ter v delnice energetskih podjetij. 

Zlato preko meje

Negotovost, ogromne količine svežega denarja in nejasnost glede prihodnosti so poskrbele za povečano rast povpraševanja po zlatu. Zato ne preseneča, da je ta plemenita kovina v preteklih tednih beležila eno izmed najmočnejših rasti v zadnjih letih. 

Kar nekaj časa se je cena zlata nahajala pri 1.750 dolarjih za unčo, kar je bila najvišja vrednost po letu 2012. Gre za izredno močno mejo in v kolikor bo zlatu uspelo prebiti in se zadržati nad to ceno, bomo verjetno priča novim rekordom, sem zapisal v prispevku iz pred enega meseca. Scenarij je še toliko bolj verjeten zaradi ponovnemu naraščanju napetosti med ZDA in Kitajsko, saj vlagatelji na zlato spet gledajo kot na varovalko pred najhujšimi scenariji. 

Kot kaže, je zlatu po številnih poskusih in gibanju v zelo ozkem razponu, le uspelo prebiti to mejo, saj se cena danes nahaja pri 1.770 dolarjih za unčo. Iz tehničnega vidika je sedaj pot navzgor odprta, morebitne negotovosti na splošnih trgih pa bi lahko to rast le še spodbudile. 

Zavarujte naložbene portfelje

Borzni kazalci znova kažejo, da smo vstopili v obdobje evforije in številni vlagatelji sedaj na trg vstopajo ravno zaradi pretekle rasti. Ne pozabite na najbolj pogosto opombo, ki jo lahko preberete na vsakem spletnem mestu, povezanem z investiranjem: pretekli donosi niso garancija prihodnjih donosov. 

Kriza je še enkrat več pokazala to, kar trdimo vsa ta leta. Naložbeni portfelji ne smejo zasledovati le rasti ampak višjo stabilnost in omejitev tveganja. V portfelj dodajte tako delnice, kot obveznice, kot tudi naložbe s fiksnim donosom. Razmerje med temi naložbenimi tipi pa naj ustreza vašemu profilu vlagatelja in za ob vas še sprejemljivi stopnji tveganja. 

Vse to lahko za vas uredi tudi strokovnjak. Zato se naročite na posvet z našimi strokovnjaki. 

V primeru vprašanj pišite na miha.todurov@vzajemci.com.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja