Dejstva, ki prinašajo naložbene priložnosti v letu 2011

Kitajska začela postavljati nove temelje zdravstvenega sistema

Članek slika

Spremembe v življenju, ki se odvijajo na Kitajskem in bodo prisotne še kar nekaj časa, so glavni vzrok, da se je Kitajska odločila za korenite reforme na področju zdravstva.

Zdravstveno stanje Kitajcev se slabša

Na Kitajskem je sto milijonov diabetikov, a le trije do štirje odstotki redno prejemajo inzulin. Nekateri preostali se zdravijo s tradicionalnimi kitajskimi zdravili, večina pa se jih sploh ne zdravi. Podobna slika je tudi pri drugih boleznih. Vidimo, da večina od 1,3-milijardnega ljudstva ni deležna zdravstvene oskrbe. Prav na področju zdravstva pa se je vlada odločila narediti korenite spremembe. Poleg dejstva, da Kitajci niso deležni ustrezne zdravstvene oskrbe, se število bolezni tudi povečuje. Vzroke lahko najdemo predvsem v spremembi prehrane, ki je posledica višje kupne moči. Poleg tega je v življenju prisotnega tudi veliko več stresa. Ta med drugim prinese večjo rabo cigaret. Povprečni odrasli Kitajec je leta 1960 pokadil tri cigarete na dan, zadnji podatki pa nakazujejo, da je odrasel Kitajec nadpovprečen uporabnik cigaret, saj ga številke uvrščajo v sam svetovni vrh. Ta razvada s sabo prinese tudi ogromno različnih bolezni. Višja kupna moč prinese tudi več ljudi s prekomerno težo. Na Kitajskem je v mestih že več kot 20 odstotkov mladostnikov starih od sedem do sedemnajst let s prekomerno telesno težo. Vse te spremembe, ki se odvijajo na Kitajskem in bodo prisotne še kar nekaj časa, so glavni vzrok, da se je Kitajska odločila za korenite reforme na področju zdravstva.

Kitajska začela postavljati nove temelje zdravstvenega sistema

Aprila lani je kitajska vlada začela postavljati nove temelje zdravstvenega sistema. Zadnje večje reforme zdravstvenega sistema na Kitajskem segajo v leto 1980. Takrat so začrtali dokaj kapitalistični zdravstveni sistem, v katerem so ljudje večinoma sami plačevali za zdravstvene storitve ter zdravila. Trenutno tako še vedno več kot 713 milijonov prebivalcev z večinoma ruralnih predelov Kitajske, samih plačuje več kot 90 odstotkov stroškov za zdravstvo. Število zavarovanih prebivalcev znaša tri odstotke, pa še ti v povprečju plačujejo 60 odstotkov zdravstvenih storitev. Bodoči sistem pa bo bolj solidaren. Cena reforme zdravstvenega sistema bo znašala okoli 100 milijard evrov, do sedaj pa so že porabili nekoliko več kot polovico zneska. Največje investicije so bile narejene v sami infrastrukturi. Trenutno je na Kitajskem 20.000 bolnišnic, do letos so jih obnovili 1.000, do konca leta pa bodo dela končana še na 1.000 bolnišnicah. Cilji za naslednje leto so veliko bolj optimistični, saj nameravajo zgraditi dodatnih 30.000 bolnišnic, zdravstvenih domov in različnih klinik. Vidimo, da so številke v zvezi z zdravstvom na Kitajskem strahovite, takšen je tudi podatek, da želijo priskrbeti zdravstveno oskrbo za vseh 1,3 milijarde ljudi. Prav tako želijo do leta 2015 znižati stroške zdravstvenih storitev, ki jih bo uporabnik plačal sam, na 30 odstotkov celotnega zneska. Poleg vsega so se pred kratkim že začeli ukrepi, ki znižujejo cene samih zdravil.

Nadaljevanje razvoja farmacevtskega sektorja

Pa poglejmo, kako vsa ta dejstva vplivajo na cene kitajskih farmacevtskih podjetij. Kljub krizi se je namreč delež BDP-ja, ki ga Kitajska namenja za zdravstvo, povečal. Podobne podatke pa lahko pričakujemo tudi v prihodnjih letih. Če preletimo kitajska farmacevtska podjetja, lahko hitro ugotovimo, da so vsa podjetja, ki proizvajajo zdravila, vredna veliko manj kot je vreden na primer švicarski Novartis s tržno kapitalizacijo 140 milijard evrov. Vidimo, da so bila v preteklosti kitajska farmacevtska podjetja usmerjena predvsem k izdelavi učinkovin za zahodna podjetja, kar pomeni, da so delovala na principu poceni delovne sile. Večino zdravil, predvsem bolj kompleksnih, Kitajska trenutno uvaža, saj domače znanje še ni primerljivo z Zahodom. Vendar smo letos že opazili namere kitajske vlade, ki želi razviti domača farmacevtska podjetja. Najboljša med njimi že imajo znanje in bodo v prihodnosti lahko razvijala izdelke, primerljive z zahodnimi konkurenti. Ta proces razvoja domače farmacije se je že začel, kar nakazujejo rasti nekaterih delnic. Tudi v prihodnjem letu lahko pričakujemo nadaljevanje razvoja farmacevtskega sektorja na Kitajskem, kar prinaša lepe naložbene priložnosti tudi v prihodnjem letu.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

Megatrend prihodnjega desetletja

04.10.2010

D. Zorman

Vpliv višjih cen prehranskih izdelkov na borzne trge

31.01.2011

D. Zorman

Kje lahko pričakujemo kitajske »demografske dividende«?

08.11.2010

D. Zorman