Čudoviti svet ETF-ov

2. DEL

Članek slika

ETF ali Exchange-traded fund je investicijski sklad, s katerim se, podobno kot z delnicami, trguje na organiziranem trgu neke borze. ETF-i lahko imajo v svojem portfelju delnice, obveznice, surovine ter druge naložbe, njihova cena na borzi pa je ponavadi blizu ČVS (čista vrednost sredstev) tekom trgovalnega dne.

Nekaj zanimivih ETF-ov

Na trgu pa je seveda še veliko drugih, saj je industrija ETPjev v zadnjih letih doživela pravo eksplozijo. Če vam je zanimiv kak indeks, surovina, valuta ali kaj tretjega, če bi radi sodelovali v pozitivnem gibanju izbranega osnovnega instrumenta ali pa stavite na njegov padec, če bi radi delali z vzvodom ali brez ... Čudoviti svet ETF-ov vam to ponuja. Za dodatne informacije smo vam v borznem posredništvu Probanke vedno na voljo.

Ključne prednosti ETF-ov kot sredstva investiranja so nizki stroški, likvidnost, možnost trgovanja znotraj enega trgovalnega dne (day trading) in davčna učinkovitost ter podobne lastnosti kot delnice.

Na kaj je potrebno biti pozoren?

Predvsem na likvidnost ter nizke upravljavske stroške. Čeprav letna upravljavska provizija ponavadi znaša le nekaj desetink odstotka in večinoma ne presega 0,5 %, pa se morajo predvsem dolgoročnejši vlagatelji zavedati, da je upravljavska provizija ključen strošek, ki zmanjšuje skupen donos naložbe. Kratkoročnejših investitorjev upravljavska provizija toliko ne »prizadene«. In čeprav so pri ETF-ih na trgu večinoma prisotni vzdrževalci likvidnosti je ustrezna mera likvidnosti, tako kot pri delnicah, še kako pomembna.

Kako »nastajajo« delnice ETF-ov

Samo t.i. avtorizirani udeleženci trga (ponavadi veliki institucionalni investitorji) kupujejo in prodajajo delnice ETF-ov direktno pri izdajatelju oziroma upravljavcu sklada. Poseben je tudi način plačila, saj ponavadi zamenjajo izdane delnice ETF-a za »košarice« delnic, ki so v sami sestavi indeksa, ki ga ETF zasleduje (to velja le za ETF-e, ki spremljajo gibanje določenega indeksa).

Gibanje DAX-a in ETF-a XDAX GY

 

Slika 1: Gibanje DAX-a in ETF-a XDAX GY je praktično identično ...

Gibanje DOW JONES INDUSTRIAL AVERAGE in DIA US

Slika 2: ... kot tudi gibanje DOW JONES INDUSTRIAL AVERAGE ter DIA US

Kje lahko spremljamo gibanje ETF-ov?

Osrednji portal, ki ga uporablja večina, ki se profesionalno ukvarja z investiranjem, je Bloomberg. Neplačljiva različica je dostopna na spletnem naslovu http://www.bloomberg.com/. Za več informacij se lahko v vsakem trenutku obrnete na borzne posrednike Probanke in preko nas opravite nakupe ali prodaje ETF-ov ter drugih finančnih instrumentov. Bomo pa v Probanki svojim strankam predvidoma že v kratkem ponudili možnost aktivnega spremljanja in trgovanja iz domačega naslanjača, s čimer vam želimo še dodatno olajšati dostop do kapitalskih trgov.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja