Četrtek odločilen za padec vrednosti eura?

Članek slika

V četrtek bo potekala redna seja sveta guvernerjev Evropske centralne banke, na kateri bi lahko sprejeli odločitve, katere bi lahko povzročile nenadne in velike spremembe pri menjalnem tečaju evra v primerjavi z veliko večino ostalih pomembnih valut po svetu.

Prvi ukrepi ECB niso izpolnili pričakovanj. Ena od glavnih nalog ECB je doseči stopnjo inflacije v evrskem območju nekaj manj kot 2% na leto, in zadnja merjenja, indeksa cen življenjskih potrebščin, ki je eden glavnih kazalnikov stopnje inflacije, se le ta ni povečal, ampak je celo padel na 0,2 %. Mnogi analitiki in vlagatelji na finančnih trgih, menijo, da bo ECB na tem srečanju prisiljena sprejeti nove ukrepe za preprečevanje deflacije in za vzpodbudo gospodarske rasti v Evropi.

Ukrepi, ki so na voljo  Evropski centralni banki so nadaljevanje zniževanja obrestnih mer v negativno območje (npr. znižanje obrestne mere za bančne depozite s sedanjih -0,3% na -0,4%), povečanje količine neposrednega vbrizga v finančni sisteme euroobmočja s sedanjih 60 na 80 milijard na mesec, ali karkoli drugega, kar bi privedlo do dodatnih oslabitev vrednosti evra v primerjavi z drugimi valutami. Slabitev evra bi zmanjšala uvoz in povečala izvoz iz evrskega območja, posledično bi se proizvodnja v območju evra povečala, kar običajno vodi do povečanja plač in cen blaga ter storitev, in to je točno to kar si ECB želi.

Na grafih sentimenta trga na spletni strani Admiral Markets lahko vidimo, da od vlagateljev, katerih pozicije v tem trenutku, jih 53% pričakuje slabitev evra iz sedanji ravni, medtem ko poročalo o pozicijah velikih špekulantov iz trga terminskih pogodb v Chichagu kažejo, da jih trenutno okoli 61% pričakuje padec tečaja evra v primerjavi z ameriškim dolarjem.

Analitiki Admiral Marketsa verjamejo tudi, da je tako v četrtek, kot tudi v naslednjih mesecih slabitev evra v primerjavi z večino drugih svetovnih valut bolj verjeten scenarij kot krepitev. To pomeni, da bi se ameriški dolar, britanski funt ter japonski jen okrepili v primerjavi z evrom. Evropska centralna banka, ki je konec lanskega leta razočarala udeležence na finančnih trgih in povzročila krepitev evra za 7%, sedaj verjetno ne bo nič prepuščala naključju, in bo močno popustila denarno politiko. Predsednik ECB bo v sporočilu za javnost zelo verjetno odločno, in z agresivno retoriko upravičeval nujnost radikalnih ukrepov in obljubljal, da bodo naredili vse, kar je potrebno za izpolnitev ciljev ECB, kar naj bi takoj doprineslo k hitri slabitvi evra glede na druge valute. Ker je evro trenutno le 9% močnejši od dolarja, bi lahko v primeru izpolnjenih pričakovanja ECB, postal realen scenarij da evro vsaj za kratek čas postane šibkejši od ameriškega dolarja.

Josip Kokanović, mag. oec., Admiral Markets

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja