Česa kot vlagatelj na podlagi čustev ne smete storiti?

Članek slika

Na borzi, tako kot v življenju, ni nič gotovo. Če ste pripravljeni sprejeti določeno raven tveganja, lahko na kapitalskih trgih dolgoročno dosežete povsem solidne donose. Ključno je, da začnete zgodaj, zgradite uravnotežen portfelj in predvsem poznate pasti, ki prežijo na vlagatelje. Katere so najpogostejše napake vlagateljev, ki ji naredijo zaradi občutka strahu?

  1. Predčasna prodaja naložb.

V trenutku negotovosti se prepustite čustvom, zaradi strahu pred izgubo prihrankov reagirate impulzivno in izstopite iz naložb. To je najslabša možna rešitev, saj na ta način ne sledite finančnemu načrtu. Vedite, da če ste zamudili 10 najdonosnejših dni v varčevalnem obdobju 20 let, bo lahko vaš donos tudi za 50 odstotkov nižji.

  1. Lovite pravi trenutek za prodajo ali nakup.

Kot kažejo številne raziskave, je iskanje dna in vrha tudi za profesionalne vlagatelje praktično nemogoča naloga. Najnižjo oziroma najvišjo točko vrednosti lahko “zadenemo” zgolj po naključju, če imamo srečo. Raje se držite svoje strategije, pri tem pa je smiselna metoda povprečnega stroška, kar pomeni, da varčujete mesečno v enakih zneskih, s čimer kupujete naložbe po povprečnih borznih vrednostih.

  1. Bežite iz tveganih naložb v netvegane.

V obdobju upadanja vrednosti prihrankov ne umikajte svojih sredstev iz delnic v obveznice, saj boste s tem porušili ravnotežje naložb v portfelju. Vaš portfelj bi moral biti že od vstopa na kapitalske trge sestavljen tako, da nosi tolikšno tveganje, kot ste ga sposobni sprejemati brez čustvenega odzivanja na stanje.

  1. Vsak dan preverite, kakšno je stanje v vašem portfelju.

Če pogosto spremljate, kaj se dogaja z vašimi naložbami, je večja verjetnost, da boste ob pogledu na rdeče številke začutili nujo po ukrepanju. Predčasne prodaje in izstopi iz naložb pa so z vidika vaše dolgoročne naložbene strategije zelo »drage«. Če ste dolgoročni vlagatelj, vas dnevne vrednosti naložb sploh ne smejo zanimati. Vrednost naložb je tako priporočljivo pogledati največ enkrat letno, ob večjih pretresih pa nikakor ni smiselno dnevno analizirati stanja.

  1. Sledite nasvetom z družbenih omrežij

Morda boste ob poplavi finančnih nasvetov na družbenih medijih začutili nujo, da upoštevate mnenje vašega prijatelja ali znanca o trenutni vroči naložbi. Splošna navodila strokovnjakov so preprosta: Ne poslušajte naložbenih nasvetov tistih, ki ne poznajo vašega osebnega finančnega položaja. Pred vstopom v naložbo ne pozabite opraviti lastne raziskave, oziroma se vsaj malo pozanimajte o ozadju tistega, ki deli finančne nasvete.

Pri urejanju osebnih financ se lahko posvetujete z našimi svetovalci, ki vam bodo pomagali pri finančnem načrtu, s katerim boste dosegli svoje cilje. Za več informacije lahko pišete na [email protected]

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja