Centralne banke ponovno v centru pozornosti investitorjev!

Članek slika

Po govorih predstavnikov evropske, britanske in avstralske centralne banke, bi lahko tudi v tem tednu prav centralne banke povzročile nove velike premike na finančnih tržiščih. V tem tednu bodo namreč centralne banke ZDA, Japonske in Nove Zelandije odločale o višini obrestne mere, govor bosta prav tako imela guvernerja Kanadske in Švicarske centralne banke.

Glede na dejstvo, da v tem tednu ni najavljena konferenca za novinarje s strani ameriške centralne banke ni pričakovati pomembnih sprememb. Po obotavljanja o vprašanju o nadaljnem dvigu obrestnih mer v zadnjih nekaj sestankih, večina analitikov in vlagateljev pričakuje, da bo, Janet Yellen, vodje ameriške centralne banke želela še podrobneje pojasniti razloge za odločitev o naslednjem dvigu obrestne mere. Naslednja seja bo potekala v juniju in prav takrat večina udeležencev na finančnih trgih pričakuje novo potezo centralne banke. V kolikor se bo zgodilo pričakovano in se bo zadržala obrestnih mera na isti ravni, ne bi smelo biti nobene pomembne spremembe pri tečaju dolarja v primerjavi z drugimi valutami.

Pričakovanja od japonske centralne banke so mnogo večja. Spuščanje obretne mere v negativno območje pred nekaj meseci ni dalo praktično nobenih rezultatov in je celo neplanirano prineslo novo krepitev jena glede na dolar za skoraj 10%. Velika večina dobrih poznavalcev, ki spremlja centalne banke meni, da obstaja realno možnost, da japonska centralna banka na sestanki, ki se bo odvijal v tem tednu še dodano spusti obrestno mero v negativno območje ali pa odprto napove nove ukrepe, ki  jih bo izvajala v prihodnosti. V obeh primerih, bi moral biti rezultat enako in sicer slabitev jena.

Glede na dejstvo, da bi se divergenca med ameriško in japonsko monetarno politiko morala nadaljevati, je najlogična smer premikanja tečaja dolarja glede na jen, krepitev dolarja in slabitev jena. V prihodnjih mesecih bi lahko  jen oslabil za do 10% od sedanjih ravni.

Kanadska centralna banka je v podobni situaciji kot japonska. Kanadska valuta se krepi že več mesecev, kljub temu da situacija v gospodarstvu ni dobra. Obstaja možnost, da bo guverner centralne banke v svojem poročilu za javnost poskušal preprečiti krepitev svoje valute in povzočil slabitec za vsaj nekaj odstotkov v prihodnjih tednih.

Guverner švicarske centralne banke bo prav tako imel govor v tem tednu, verjetno bo to povzročilo pomembne premike na tržišču. Njegovo stališče je zelo jasno – meni, da je švicarski frank še vedno bistveno precenjen in da se bo še slabil, ob dejstvu da to napove na vsakem sestanku, je ta informacija že vkalkulirana v trenutni tečaj.

Poleg omenjenih dogodkov, bo v tem tednu objavljenih še nekja statističnih podatkov o stanju na razvitih trgih. V kolikor bodo bistveno odstopali od predvidenih lahko pričakujemo premike na FX trgih. Točen razpored vseh pomembnih objav si lahko pogledate na spletni strani Admiral Markets pod ekonomskim koledarjem.

Avtor: Josip Kokanović, mag. oec., analitik, Admiral Markets

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja