Buren začetek leta na trgih v razvoju

Članek slika

Kdor je upal na običajni pozitivni „učinek novega leta“, se je letos grenko uštel. Prvi tedni novega leta so bili pri večini vlagateljev povsem jasno v znaku odpravljanja tveganja.

Delnice, obveznice in valute v začetku leta pod novim pritiskom

Indeks Dow Jones na Wallstreetu je leto začel najšibkeje po globalnem kriznem letu 2009 (in tudi sicer najšibkeje po letu 1991 na sploh). Delniški trgi držav na pragu razvitosti so bili prizadeti še nekoliko bolj – indeks MSCI EM je izgubil kar 6 %. Primerljivo dobro so se razvijali delniški trgi srednje in vzhodno evropskih držav. Tuje vlagatelje so povečini prizadele še valutne izgube, kajti pod pritiskom so se znašle domala vse valute držav na pragu razvitosti. Najhuje jo je tozadevno odnesla turška lira, zaradi česar se je morala turška centralna banka sestati na kriznem srečanju in sprejeti občutno zvišanje obrestnih mer. Na sploh so bili v središču pozornosti razvijajoči se trgi (EM).

Toda tudi v ZDA, ki je vendarle že leta daleč najbolj uveljavljen delniški trg, so konec januarja/februarja doživljali množične spremembe pri zasebnih vlagateljih, ki so svoje naložbe iz delniških skladov hiteli nalagati v obvezniške sklade. Toda tudi iz te zgodbe je mogoče pridobiti nekaj pozitivnega. Dejstvo, da je primerljivo zmeren padec tečajev že poskrbel za množične odzive med vlagatelji, trenutno govori proti špekulacijam v prid širokim ameriškim delniškim trgom, četudi v posameznih segmentih brez dvoma obstajajo špekulativna pretiravanja.

Največje odtekanje sredstev iz delniških trgov že za nami

Pri razvijajočih se trgih tudi sicer ne moremo govoriti o kakršnih koli špekulacijah, prav nasprotno. Vzdušje je pri večini vlagateljev povsem na dnu in mnogi mednarodni vlagatelji so med tem že pod referenčno vrednostjo v državah na pragu razvitosti. Slednje vsekakor velja za delniške trge. Tukaj je po večini največje odtekanje sredstev vendarle že za nami. Tega pa ni mogoče trditi za obvezniške trge na razvijajočih se trgih, kajti zares zanesljive statistike tozadevno ne obstajajo. Levji delež dotoka sredstev je verjetno prišel šele po finančni krizi 2008/2009. Potem ko so bili leta 2011, 2012 in večji del leta 2013 svetovni vlagatelji v večji meri na „lovu za donosi“, utegnejo zlasti lokalne valute še ponujati določene postavke, ki bi se lahko zniževale še v naslednjih mesecih. Toda to lahko pomeni tudi dodaten pritisk za valute.

Dolgoročne ocene na mnogih delniških trgih EM privlačne

Do hitrega preobrata na področju tveganja vlagateljev najverjetneje še ne bo prišlo. Delniške trge držav na pragu razvitosti -lahko med tem brez dvoma ocenjujemo kot privlačne do zelo privlačne, pa tudi na področju obveznic je moč najti prav ugodne ocene. V povprečju kotirajo delnice držav na pragu razvitosti trenutno z največji odbitkom ocene (skoraj 40 %) v primerjavi z razvitimi delniškimi trgi v petletnem obdobju. Vendar to najverjetneje ne bo zadoščalo za večje nakupe in s tem za trajnostni preobrat trenda. Kot smo na tem mestu že večkrat omenili, se glavni razlog za relativno šibek razvoj vrednosti delnice EM skriva v državah na pragu razvitosti samih, medtem ko ostaja dejavnik tveganja še naprej rast kitajskega gospodarstva v prihodnje. Vsekakor pa bi bilo pretirano govoriti o splošni krizi razvijajočih se trgov ali aktualno situacijo celo primerjati z obdobjem 1997/98. Če pa se bo položaj v naslednjih mesecih ponovno umiril in stabiliziral, utegnejo v nadaljevanju leta in/ali v letu 2015 delniški trgi držav na pragu razvitosti ponovno pozitivno presenetiti.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja