Borzni pregled: Dogajanje prestrašilo tudi najbolj pogumne vlagatelje

Članek slika

Petkova več kot 10-odstotna rast pomembnejših borznih ni indeksov ni bila dovolj za preprečitev še enega negativnega tedna na svetovnih borzah. Pomembnejši indeksi so namreč kljub petkovi rasti teden zaključili z okoli 10-odstotnim padcem.

Teden rekordov nam je prinesel medvedji trg 

Lahko bi rekli, da je za nami teden rekordov, saj je ameriški indeks Dow Jones Industrial Average v enem tednu zabeležil tri največje padce ter v petek še največjo rast, merjeno v točkah, v zgodovini. 

Glede na padce lahko rečemo, da smo po 11 letih (bik je 10. marca "praznoval" 11 let) vstopili v medvedji trg, saj so indeksi od najvišjih vrednosti, ki so jih dosegli v začetku letošnjega leta, izgubili malo več kot 20 odstotkov. 

Če investirate pri 3-odstotnem znižanju vstopnih stroškov, je investiranje ob 20-odstotnih padcih še bolj smiselno.

Panika, ki je posledica negotovosti zaradi novega korona virusa, je svetovne vlade in centralne banke prisilila k novim ukrepom. Če so vlagatelji prve ukrepe ameriške Federal Reserve nagradili s še globljimi padci, so ocenili, da so dodatni ukrepi vlade bili zadostni in so trgi znova rasli. Ukrepom so se pridružili tudi pri Bank of England ter pri Evropski centralni banki. Na stranskem tiru pa niso ostale tudi centralne banke drugih držav, predvsem v Aziji. 

Velja opozorilo, da bomo v prihodnjih tednih večkrat priča podobnim nihanjem, ki so posledica negotovosti glede razpleta pandemije. 

Kot je razvidno s tabele, je bila letos še najbolj donosna Kitajska. Bolj od povprečja pa so se odrezali tudi trgi na Balkanu. Pri ostalih pomembnejših borzah pa je videti podobna gibanja. 

Še višji padec pa so letos beležile cene nafte, saj je naftne trge dodatno prestrašilo zaostrovanje razmer na relaciji Rusija - Savdska Arabija zaradi cenovne vojne. Po pričakovanjih analitikov, dogajanje (še) nima negativnih učinkov na ti dve državi in bo v še največji meri vplivalo na ameriške proizvajalce nafte, ki pri trenutnih cenah niso rentabilni. Analitiki so mnenja, da bo kriza na naftnem trgu trajala okoli 3 mesece in bomo rasti priča ob prvih indicih, da sta se Rusija in Savdska Arabija pripravljeni usesti za mizo. 

Dobra in slaba stran dogajanja 

Slaba stran dogajanja je to, da lahko v tem trenutku z veliko verjetnostjo potrdimo, da je pred nami kratkoročna recesija. Upad gospodarske aktivnosti bo zaradi ukrepov precej globok in lahko pričakujemo, da bomo v drugem letošnjem četrtletju lahko govorili o recesiji. 

Dobra stran dogajanja pa je, da bodo ukrepi centralnih bank ter lokalnih vlad ostali v veljavi še dolgo po zajezitvi širjenja in bomo že v tretjem letošnjem četrtletju govorili o enem izmed najhitrejših okrevanj v zgodovini. Tisti, ki ne bodo danes kupili novega avtomobila, bodo to storili pozneje in po še bolj ugodnih cenah. Podobno je pričakovati na nepremičninskem trgu. Trgovci in farmacevti pa že danes beležijo občutno rast prodaje. 

Daljše finančne krize ni pričakovati, saj so za to potrebne sistemske anomalije, ki se med krizo odpravljajo. Pri trenutnem dogajanju pa lahko govorimo o zunanjih dejavnikih, ki so kratkoročne narave. Nenazadnje pa lahko pogledate, kako so se trgi gibali ob podobnih dogodkih v preteklosti. V obdobju, ki zajema prvo Svetovno vojno, Špansko gripo, Veliko depresijo in drugo Svetovno vojno so trgi v povprečju poslovali pozitivno (vsi dejavniki z izjemo Velike depresije, lahko smatramo za zunanji šok). Če so vlagatelji ustvarili pozitivno donosnost v najhujšem obdobju za borze v zgodovini, zakaj jih ne bi sedaj?

Osredotočite se na okrevanje, ne na padce

Težko bi rekli, ali smo že dosegli dno, je pa zelo velika verjetnost, da globljih padcev ne bomo videli.

Vlagatelji bi se morali v podobnih trenutkih čustveno distancirati od dogajanja in na to gledati racionalno. Panične prodaje so na trgih ustvarili toliko priložnosti, kot jim nismo bili priča že dolgo časa. Z dodatnimi ukrepi pa se je začrtala prosta pot do novih rekordov na borzah, ki je bila prej neprehodna.  

Najboljše priložnosti gre v prihodnjih mesecih iskati pri delnicah energetskih podjetij, v farmaciji in nenazadnje v razvijajočih se državah, ki jih je dogajanje prizadelo najbolj. Izpostaviti pa velja tudi slovenske delnice, ki niso bile imune na val prodaj. Gre za borzne trge, ki spadajo med najbolj podcenjene in po trenutnih padcih še bolj privlačne tarče za vlagatelje. 

V kolikor ste zaskrbljeni zaradi trenutnega dogajanja, vam priporočam, da se obrnete na svojega svetovalca znotraj Vzajemcev. V kolikor tega še nimate, se naročite na posvet in vas bo svetovalec poklical v najkrajšem možnem času! 

Prispevek izraža stališče avtorja in ne predstavlja naložbenega priporočila. V primeru dodatnih vprašanj pišite na miha.todurov@vzajemci.com.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja