Tretje četrtletje: Borzna pravljica tehnoloških velikanov se še ni izpela

Članek slika

Novo četrtletno rast prihodkov niso ogrozili ne škandali ne Applova sprememba glede zasebnosti.

Delniški trgi so dobili nov pospešek, saj so četrtletni poslovni rezultati tehnoloških velikanov zadostili pričakovanjem vlagateljev, pa čeprav trg obveznic vzbuja določeno mero zaskrbljenosti glede gospodarske rasti ob koncu leta. Kako so v tretjem kvartalu poslovali tehnološki velikani, ki v največjem ameriškem indeksu S & P 500 predstavljajo več kot 30 odstotkov?

Google z najvišjim četrtletnim dobičkom v 14 letih

Googlova matična družba Alphabet je z objavo rezultatov upravičila visoka pričakovanja vlagateljev, saj je delnica družbe v letošnjem letu zrasla že za 58 odstotkov. Prihodki so se povečali za 41 odstotkov na 65,1 milijarde dolarjev, pri čemer so največji del predstavljali prihodki od oglaševanja na Googlovem brskalniku. Dobiček na delnico je znašal 28 dolarjev, kar je največ v zadnjih 14 letih. Na poslovni rezultat Googla Applova sprememba zasebnosti ni imela večjega vpliva, saj ima v lasti operacijski sistem Android.

Razkrita Facebookova Ahilova peta

Nekdanja uslužbenka Facebooka Frances Haugen je z objavo internih dokumentov javnosti razkrila, da se podjetje zaveda svoje škodljivosti za mladoletne in da se platforma zlorablja za širjenje dezinformacij. Pa vendar razkritje ni bistveno vplivalo na optimizem vlagateljev in poslovni rezultat podjetja, kot bi morda predvidevali, za veliko bolj ranljivo točko se je namreč izkazal upad števila mlajših uporabnikov Facebooka.

Kot je poročal Bloomberg, razkriti dokumenti namreč kažejo, da so mlajši na Facebooku letos preživeli za 16 odstotkov manj časa kot v preteklem letu, v prihodnjih dveh letih naj bi se ta čas kar prepolovil. Po drugi strani pa so starejši od 30 let na platformi v istem časovnem obdobju preživeli več časa, kar bi lahko imelo na dolgi rok negativen vpliv na poslovanje. Ker podjetje omenjenih podatkov vlagateljem ni razkrival že od leta 2012, primer preiskuje Ameriška komisija za vrednostne papirje (SEC).

Kljub škandalu je podjetje Marka Zuckerberga v tretjem trimesečju povečalo prihodke za 35 odstotkov na 29 milijard dolarjev, dobiček na delnico pa se je okrepil za 19 odstotkov. Ob tem so imeli v družini aplikacij (Facebook, Instagram, Messenger in WhatsApp) 3,58 milijarde mesečnih uporabnikov, kar je 800 milijonov več kot drugem četrtletju. V družbi pa opozarjajo, da bodo spremembe pri zaščiti zasebnosti v operacijskem sistemu Applovih naprav vplivale na njihovo poslovanje v tekočem trimesečju. Ob koncu oktobra je Mark Zuckerberg  predstavil tudi novo ime podjetja, krovna družba se bo namreč imenovala Meta.

Microsoft na krilih oblaka Azure

Skupni prihodki podjetja Microsoft so se v primerjavi z enakim obdobjem lani povišali za skoraj 22 odstotkov, kar je najhitrejša rast po letu 2018. Znašali so 45,3 milijarde dolarjev, medtem ko je dobiček poskočil za kar 48 odstotkov na 20,5 milijarde dolarjev. Rast dobička je posledica davčne ugodnosti, do katere je Microsoft trenutno upravičen, ker je v ZDA pripeljal nazaj intelektualno lastnino. Močno raste tudi prodaja storitev shranjevanja podatkov v oblaku Azure. V zadnjem trimesečju se je povečala za 50 odstotkov. Delnice Microsofta so se letos povečale za 39 odstotkov, dobiček na delnico pa je znašal 2,27 dolarja.

Tesla z rekordnim dobičkom med »velike štiri«

Podjetje Elona Muska je v tretjem četrtletju poročalo o 1,62 milijarde dolarjev čistega dobička, njegova tržna vrednost pa je presegla bilijon dolarjev. S tem se je Tesla uvrstila med »velike štiri«, to so Apple, Amazon, Facebook in Google. Na rekordne rezultate so vplivale predvsem višje bruto marže pri avtomobilski prodaji, Tesla namreč proda manj kot odstotek vseh narejenih avtomobilov na svetu.

Slabša prodaja Applovih naprav zaradi pomanjkanja čipov

Prihodki Apple so se v minulem četrtletju na letni ravni povečali za 29 odstotkov in presegli 83 milijard, kar pa je bilo pod pričakovanji analitikov. Izvršni direktor Appla Tim Cook je manko rasti pripisal omejitvam ponudbe izdelkov iPhone, iPad in Mac zaradi pomanjkanja čipov. Težave z dobavo naj bi podjetje stale 6 milijard dolarjev. Kljub temu ostajajo pri Applu optimistični, saj naj bi bilo decembrsko četrtletje po prihodkih najdonosnejše v zgodovini. Letni prihodek Appla je za proračunsko leto 2021 znašal 366 milijard dolarjev in se je glede na prejšnje leto povečal za tretjino.

Amazon pred vrhuncem sezone z mnogimi izzivi

Prihodki Amazona so se v tretjem četrtletju povečali za 15 odstotkov na 110 milijard dolarjev, medtem ko je v enakem obdobju lani beležili 37-odstotno rast prihodkov. Do upočasnitve rasti prodaje je prišlo, ker se potrošniki vračajo v fizične trgovine, podjetje pa se sooča z izzivi pri dobavi. Pred četrtletno izgubo so Amazon rešili  visoki prihodki od spletnih storitev AWS (Amazon Web Services), ki so prvič presegli prihodke od prodaje na drobno. AWS namreč ustvarja višje marže kot v dejavnost spletne prodaje.

Izvršni direktor Amazona Andy Jassy sicer pričakuje, da se bodo stroški podjetja v četrtem četrtletju povečali za več milijard dolarjev zaradi pomanjkanja delovne sile, višjih stroškov zaposlenih in povečanih logističnih stroškov. To so tudi tisti izzivi, s katerimi se Amazon spopada tik pred vrhuncem leta – praznično sezono.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja