Boj ali sinergija znotraj alternativnih virov energije

Članek slika

Viri sončne energije se borijo z viri vetrne energije, ti se borijo z virom geotermalne energije in tako dalje. Jasno je, da se optimalnost izbire določenega alternativnega vira energije zelo razlikuje od specifičnih lastnosti izbrane lokacije.

Večino časa se med fosilnimi in alternativnimi viri energije primerja njihovo stroškovno učinkovitost, vpliv onesnaženja okolja in preostale eksternalije. To je boj med dvema zelo različnima skupinama. Vendar tudi znotraj obeh skupin obstaja boj za prevlado na trgu. Viri sončne energije se borijo z viri vetrne energije, ti se borijo z virom geotermalne energije in tako dalje. Jasno je, da se optimalnost izbire določenega alternativnega vira energije zelo razlikuje od specifičnih lastnosti izbrane lokacije.

Poročilo, ki ga je izdelala angleška organizacija Environmental Services Association (ESA), navaja, da je 1 milijardo angleških funtov (1,2 milijarde evrov) bolje investirati v infrastrukturo za upravljanje s smetmi kot v infrastrukturo, ki izkorišča vetrno energijo na kopnem. Po njihovih izračunih bi investicija v upravljanje s smetmi ustvarila štirikrat več delovnih mest in prihranila bistveno več emisij CO2  (glej tabelo).

ESA s poročilom ni hotela udrihati po vetrni energiji ali favorizirati upravljanje s smetmi. Njen cilj je bil pokazati voditeljem, da ne obstajajo samo odmevni viri alternativne energije, kot so vetrna energija, sončna energija ali električni avtomobili, ampak tudi druge vrste zelene energije. Treba je upoštevati ves spekter in izbrati najbolj primeren vir za določeno območje.

Primerjava med upravljanjem s smetmi in izkoriščanjem vetrne energije

Vendar si niso vsi alternativni viri energije med seboj tako nasprotujoči. Podjetje iz Stockholma na Švedskem, poskuša učinkovito združiti geotermalno tehnologijo in tako imenovano »Solar Thermal« tehnologijo (sončna energija, uporabljena za uparjanje vode in nato poganjanje parne turbine). Z njihovo metodo poskušajo poslovnim stavbam omogočiti, da shranijo poletno toploto za zimske čase in zimski »mraz« za poganjanje klimatskih naprav poleti. Na ta način bi se pri ogrevanju privarčevalo od 70 do 90 odstotkov.

Problem s shranjevanjem energije je eden največjih problemov alternativnih virov energije. Sonce sije le podnevi, prav tako veter ne piha konstantno. Novi načini shranjevanja energije se neprestano pojavljajo v glavah izumiteljev. V Nemčiji, vodilni državi na področju alternativnih virov energije, razmišljajo o izkoriščanju zapuščenih premogovnikov kot hraniteljev vetrne energije. V vetrovnih časih bi črpali vodo v premogovnikih na višje ravni in jo v času manjše moči vetra spuščali nazaj v globino. Med padanjem bi kinetična energija vode poganjala številne turbine, ki bi proizvajale elektriko.

Vsi trije primeri nam kažejo, da obstajajo različna razmerja znotraj alternativnih virov in tudi razmerja s fosilnimi viri energije. Alternativni viri se lahko dopolnjujejo ali tekmujejo med seboj, enako velja za njihov odnos s fosilnimi viri energije.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja