Bogastvo narave

Članek slika

Tokrat je upravljavec podsklada NFD Evro/Amerika analiziral podjetje K+S AG (SDF GR), ki je poznano kot eno izmed največjih svetovnih proizvajalcev standardnih in specialnih gnojil. S proizvodnimi kapacitetami tako v Evropi kot tudi v Ameriki, pa tudi največji proizvajalec soli na svetu.

Podjetje K+S AG (SDF GR) je poznano kot eno izmed največjih svetovnih proizvajalcev standardnih in specialnih gnojil. S proizvodnimi kapacitetami tako v Evropi kot tudi v Ameriki, pa tudi največji proizvajalec soli na svetu. Podjetje oziroma danes skupina je postalo eden izmed vodilnih svetovnih proizvajalcev soli in gnojil predvsem z učinkovitimi prevzemi manjših podjetij. Da pa so prevzemi tudi dejansko postali zgodba o uspehu se gre zahvaliti predvsem vztrajanju več kot 150 letni tradiciji podjetja, da so vsi poslovni procesi povezani s pridobivanjem naravnih materialov.

Podjetje je razdeljeno na štiri segmente poslovanja in sicer: proizvodnja gnojil, proizvodnja soli in komplementarne dejavnosti. Proizvodnja gnojil in soli sta seveda glavni dejavnosti podjetja, ki prinašata glavnino prihodkov kot tudi dobička. Na področju gnojil se je podjetje odločilo, da se bo predvsem specializiralo za pridobivanje kalijevega karbonata (potash) in magnezija ter proizvodnjo dušikovih gnojil. V ta namen so v začetku leta 2011 prevzeli kanadsko podjetje kalijevega karbonata Potash One in tako bistveno povečali kapacitete za pridobivanje kalijevega karbonata. Nova strategija podjetja zajema izključno segmente, ki bodo podjetju zagotovili nadpovprečno rast prihodkov kot tudi dobička. V strategiji je poleg pridobivanja kalijevega karbonata, magnezija ter proizvodnje dušikovih gnojil nedvomno tudi proizvodnja soli. Podjetje ima proizvodne kapacitete v Evropi ter Južni in Severni Ameriki v velikosti približno 30 milijonov ton na leto.

Podjetje se je v zadnjih letih specializiralo predvsem v pridobivanje naravnih materialov. Na ta način so postali eden izmed največjih dobaviteljev naravnih materialov na svetu za področje kmetijstva in poljedelstva. Nekaj več kot 14.000 zaposlenih je leta 2010 ustvarilo 5 mrd. EUR prodaje in 450 milijonov EUR čistega dobička. Podjetje ustvari 0,9 mrd. EUR prihodkov na domačem nemškem tržišču, 1,7 mrd. EUR prodaje v preostali Evropi in slabih 2,4 mrd. EUR izven evropskih tržišč. Pridobivanje kalijevega karbonata in magnezija predstavlja 37 % prihodkov, proizvodnja soli 35 %, proizvodnja dušikovih gnojil 26 %, medtem ko komplementarne dejavnosti predstavljajo zgolj 2 % prihodkov.

Delnica je nedvomno zanimiva za dolgoročne vlagatelje, kajti podjetje proizvaja in pridobiva naravne materiale in njihove produkte, ki bodo čedalje bolj vitalne pri proizvodnji hrane. Po drugi strani, pa je delnica relativno podcenjena glede na nemški indeks DAX saj je pričakovana cena delnice skoraj 40 % višje od trenutnih nivojev.

Primerjava gibanja delnice SDF GR in primerjalnega indeksa DAX zadnjem letu

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja