Bo dolar v naslednjih petih letih propadel?

V to je prepričan ustanovitelj fundacije GoldMoney James Turk

Članek slika

Čeprav je prihodnost, predvsem finančna, vedno negotova, ni črna. Razmere v Evropi so ugodne, kljub temu da je od najhujše krize poteklo sorazmerno malo časa, večje nevarnosti pa pretijo dolarju in ne evru, so prepričani udeleženci današnje okrogle mize, ki je potekala v okviru četrtega kongresa plemenitih kovin in surovin v Ljubljani.

Ustanovitelj fundacije Gold Money James Turk je prepričan, da bo ameriški dolar v prihodnjih treh do petih letih propadel, kar v ZDA ne bo presedan. Ameriška vlada je po zlomu ameriške banke Lehman Brothers povečala svoj dolg, ameriški bruto domači proizvod pa beleži le rahlo rast. Evro ni v tako slabi kondiciji, nevarnost pa grozi tudi britanskemu funtu, meni Turk.

Da so razmere v Evropi boljše kot v ZDA, je prepričan tudi nekdanji guverner Banke Slovenije in predsednik uprave UniCredit banke Slovenija France Arhar. Lokomotiva evropskega gospodarstva je zagotovo Nemčija, kjer so razmere trenutno še boljše kot pred krizo, meni Arhar, ki je ob tem prepričan, da je evro še nekoliko premlada valuta, da bi že lahko izrinila dolar.

Arhar je ob tem opozoril, da je kljub ugodnim razmeram v Evropi pomembno predvsem vprašanje, kakšne so razmere v Sloveniji. Eno pomembnejših vprašanj, na katerega mora po njegovem mnenju odgovoriti Slovenija, je, kakšno lastnino želi imeti - domačo ali tujo?

Razvoj generirajo investicije, kar je velika težava Slovenije, je še opozoril Arhar, medtem ko je predsednik upravnega odbora KD Group Matjaž Gantar dodal, da se mora Slovenija kot majhen trg znati hitro prilagajati. Odprtost ne pomeni le, da so stvari lažje dosegljive, hkrati pomeni tudi manjšo zaščito, meni Gantar.

Težavo Slovenije vidi tudi v strukturi gospodarstva, ki se nahaja na sredini »reproverige«. Slovenija nima nafte in surovin, kot jih ima na primer Rusija, prav tako nima dostopa do končnega kupca, kot ga ima Nemčija. To je po oceni Gantarja »skrajno nehvaležna pozicija«.

Udeleženci razprave so spregovorili tudi o zlatu kot naložbeni kovini. Arhar je menil, da je cena zlata trenutno previsoka za naložbo, medtem ko je Gantar opozoril, da je lahko zlato dobro »pribežališče v nemirnih časih«, pri čemer je pomembno vprašanje, ali je trenutno obdobje res moč opisati kot nemirno. »Dejstvo je, da smo v časih ugibanja,« je opozoril Gantar.

Turk je prepričan, da zlato trenutno ni napihnjen balon. Zlato je denar, napihnjen balon pa je trenutno dolar, je dejal Turk. Mednarodni premoženjski svetovalec Bojan Pravica pa je opozoril, da je v plemenite kovine smiselno vložiti le del sredstev, vlagatelji pa poleg zlata ne smejo zanemariti niti srebra.

Okrogla miza Ecetera d.o.o.: »Naša finančna prihodnost« (22. 10. 2010)

Na okrogli mizi, ki jo je vodila Vida Petrovčič in ki se je odvila na okrobrskem kongresu plemenitih kovin in surovin v Ljubljani, so James Turk, Bojan Pravica, Matjaž Gantar in dr. France Arhar soočili poglede na današnjo globalno finančno situacijo in kaj lahko pričakujemo v prihodnje.

dolžina videa: 1h48m8s


Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja