Bo borzni bik nadaljeval s svojim pohodom, ne da bi počasi predramil medveda?

Članek slika

Nobenega dvoma ni, da je glede na zgodovinske podatke borzni bik že (pre)dolgo na pohodu, zato se postavlja vprašanje kdaj bo tega obdobja konec? Od leta 1948 je čas bikovskega trenda v povprečju trajal pet let, trgi danes pa so že v sedmem bikovskem letu, zato glede na napovedi analitikov previdnost pri naložbenih odločitvah v naslednjem letu ne bo odveč.

Analitiki Barclaysa v svojem Global outlook-u, v katerem vsako četrtletje ocenijo večja svetovna gopodarstva in trge, ter  predstavijo priporočila vlagateljem, za leto 2016 napovedujejo, da se investitorji za razliko od prejšnjih let morajo pripraviti na povprečne donose in kot enega večjih dogodkov v letu 2016 napovedujejo zaostrovanje monetarne politike Fed.  Vendar po njihovem mnenju ta odločitev v začetni fazi ne bo vplivala na kapitalske trge. Ker pa so trenutna vrednotenja na finančnih trgih na vedno bolj trhlih temeljih stabilne gospodarske rasti, nizke inflacije in ohlapne monetarne politike, ne izključujejo podobnih korekcij, kot smo jim bili priča letos poleti, ko so delniški indeksi v povprečju izgubili med 10% in 15%. Zato investitorjem priporočajo, da leto začnejo z manj tveganimi investicijami, obenem pa naj bodo pozorni na priložnosti ob morebitnih korekcijah na trgih. Analitiki Barclaysa podjetjem iz območja evra pripisujejo večjo možnost za rast dobičkov kot podjetjem v ZDA, Veliki Britaniji in na Japonskem,  obenem pa opozarjajo na verjetnost nižje vrednosti EUR-a in valut razvijajočih se držav  v primerjavi z ameriškim dolarjem. Kljub strahu nekaterih investitorjev pa  mirijo pred  verjetnostjo globalne recesije in napovedujejo ob koncu leta 2016 delniškemu indeksu S&P 500 vrednost 2000 točk.

Pričakovanja na svetovnih borzah v letu 2016 s svojimi investicijskimi potezami napovedujejo tudi svetovni borzni guruji. Warren Buffet tako že nekaj časa zmanjšuje deleže v podjetijh, katerih prihodki so odvisni predvsem od končnih potrošnikov in povečuje svoje deleže v podjetjih v finančnem sektorju, predvsem bankah.  Te poteze so verjetno posledica ocene, da bodo z  zaostrovanjem monetarne politike Feda pridobile.

Med tem analitiki na Wall Streetu verjamejo, da bodo rast potrošnje, nadaljna gospodarska rast in pozitivna vrednotenja delnic okrepila delniški indeks S&P 500 za med 7% in 11% in bo tako do konca leta 2016 indeks dosegel vrednost 2.275 točk. Njihove pozitivne napovedi krepijo  tudi rast indeksa S&P 500, ki je od marca 2009, ko je zaradi globalne krize dosegel najnižjo vrednost, pridobil že več kot 210%.

Upravitelji premoženja: Pred nami zahtevno leto

Kakšna so njihova pričakovanja v letu 2016, ali bomo še naprej priča rasti na delniških trgih ali je čas, da se pripravimo na morebitne nevarnosti smo povprašali tudi slovenske analitike in upravljalce premoženja. »V družbi NLB Skladi še nismo izdelali strateških analiz za prihodnje leto, a zelo verjetno bomo ohranili naklonjenost bolj tveganim, delniškim naložbam pred bolj varnimi depoziti in obveznicami. Resda težko trdimo, da so vrednotenja še vedno ugodna, po našem mnenju so danes rahlo nad zgodovinskimi povprečji, a so tudi pričakovane nominalne donosnosti varnih naložb danes izjemno nizke, velikokrat celo negativne. Poleg tega še vedno namreč pričakujemo nadaljevanje globalnega gospodarskega okrevanja in v splošnem še vedno ohlapno denarno politiko centralnih bank, predvsem evropske, japonske in kitajske, s tem pa tudi nizke obrestne mere,« pravi Marko Bombač iz NLB Skladov in dodaja: »Tako bodo vlagatelji donose iskali v bolj tveganih delniških naložbah, pri katerih že zgolj dividendne donosnosti v povprečju presegajo depozitne obrestne mere in zahtevane donosnosti državnih obveznic varnih držav.«

Preberite tudi: Upravitelji: Zdravstvo in tehnologija imata veliko potenciala za rast

Da je verjetnost nadpovprečnih donosov relativno nizka pravijo tudi upravitelji premoženja ILIRIKA DZU: »Leto 2016 bo z vidika investiranja bolj zahtevno od letošnjega, predvsem zaradi spremembe monetarne politike ameriškega FEDa. Po osmih letih ekspanzivne monetarne politike je verjetnost dviga temeljne obrestne mere čez 70%, vendar je potrebno upoštevati tudi prihodnjo dinamiko gospodarske rasti.  Glede na vrednotenja delniških tečajev in pretekle donosnosti, je verjetnost nadpovprečnih letnih donosov relativno nizka. Vlagateljem se zato ne priporoča, bistveno povečevati  tveganosti lastnega portfelja.«

Da je z zagotovostjo težko govoriti, kaj se bo dogajalo na finančnih trgih v prihodnjem letu se strinja tudi Sašo Stanovnik iz ALTA skladov: »Investicijsko strategijo za 2016 bomo oblikovali v začetku prihodnjega leta. Toda glede na to, da so trgi zelo dinamični, je morda nesmiselno podajati oceno za celotno leto. Izkušnje nas namreč učijo, da je potrebno biti na finančnih trgih oprezen in se znati sproti prilagoditi spremenjenim razmeram. Morda je zato veliko bolje postaviti neke splošne okvirje, taktično alokacijo sredstev pa nato prilagajati četrtletno, mesečno ali pa še celo bolj pogosto, če to zahteva trg.«

Sašo Ivanović, direktor sektorja upravljanja premoženja, Triglav Skladi: »Morebitnih nevarnosti je na kapitalskih trgih vedno dovolj, zato tudi prihaja do velikih nihanj, vendar je dovolj tudi priložnosti. Pričakujemo, da bo leto 2016 še naprej pozitivno za delniške trge, pri čemer lahko pričakujemo povišano nihajnost; tudi takšne popravke kot smo jim bili priča letos pozno poleti.«

Napovedi IMF za prihodnjo gospodarsko rast

Borzni trgi so tudi odraz pričakovanj gospodarskega gibanja v prihodnje, zato je potrebno pogledati kakšne so napovedi za gospodarstvo v tem in prihodnjem letu. IMF je v oktobru objavil poročilo o svetovnih gospodarskih obetih, kjer za 0,2 odstotni točki, na 3,1% zmanjšal napovedi za svetovno gospodarsko rast v letošnjem letu. Za leto 2016 napoveduje, da se bo svetovno gospodarstvo okrepilo za 3,6%, kar je prav tako za 0,2 odstotka manj od julijske napovedi. Na obete vpilivajo nizke cene surovin, tveganja visoke zadolženosti, politična nestabilnost, staranje prebivalstva in tudi begunska kriza.

V primerjavi z letom 2014 napovedujejo večje stopnje rasti v razvitih državah, kjer po okrevanju prednjačita ZDA in Velika Britanija. ZDA bi naj letos zabeležile 2% rast, prihodnje leto pa 2,2%. V Veliki Britaniji se letos obeta 2,5%, v letu 2016 pa 2,2% rast. Za območje evra IMF za letos napoveduje 1,5% rast, za leto 2016 pa 1,6% rast.

Države v razvoju in hitro rastoči trgi naj bi že peto leto zapored beležili upočasnitev gospodarske rasti. Kitajska rast naj bi se kot posledica preobrazbe domačega gospodarstva iz izvozno naravnane na gospodarstvo z močnejšim domačim povpraševanjem, z 7,3% v letu 2014 znižala na 6,8% v letu 2015 in na 6,3% v naslednjem letu. Rusiji zaradi padanja cen nafte in sankcij napovedujejo 3,8% krčenje BDP, medtem ko se Indiji po njihovem mnenju obeta rekordna rast v višini 7,3% v letu 2015 in 7,5% v letu 2016.

Znižanje obetov IMF-a za prihodnjo gospodarsko rast v mesecu oktobru ni vplivalo na poslovanje na borzah, saj so delnice kljub temu beležile rasti. Je lahko to znak, da se borze počasi pregrevajo in bodo predramile borznega medveda, ali pa bo borzni bik v letu 2016 še naprej nadaljeval s svojim pohodom? Previdnost pri naložbah v prihodnjem letu vsekakor ne bo odveč. Do izraza pa bo, tako kot v letu 2015, tudi v prihodnjem letu prišlo aktivno upravljanje premoženja.

V primeru dodatnih vprašanj pišite na [email protected]

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja