Bi morali Trumpu vzeti mobilni telefon?

Članek slika

Kadar objavi več kot 35 tvitov na dan, trgi padejo, če pa je tvitov manj kot pet – rastejo.

Ameriški predsednik Donald Trump je, kot kaže, velik ljubitelj socialnih omrežij. Posebno njegov račun na twitterju je velikokrat medij, prek katerega sporoča svoja stališča. Tako se je od njegove izvolitve leta 2016 do danes nabralo že za več kot 10.000 tvitov.

Dejstvo je, da so določeni tviti zelo »nepremišljeni« oziroma posredovani v javnost s pozicije, kot da lastnik tega računa ni predsednik najmočnejše svetovne velesile. Če to dejstvo preslikamo na kapitalske trge, je zaključek jasen – kapitalski trgi ne marajo negotovosti, ki jih Trump s tem povzroča.

Veliko njegovih tvitov je namreč usmerjenih na konkretna podjetja – tako se je v preteklem letu lotil spletnega velikana Amazon in mu očital, da plačuje premalo davkov. Prav tako je bil tarča Trumpa tudi časopis Washinton Post, ki je v lasti ustanovitelja Amazona – Jeffa Bezosa. Ta je bil namreč v zadnji predsedniški kampanji glasen kritik republikancev ...

Znani in odmevni so tudi njegovi tviti o Kitajski in drugih trgovinskih partnericah ZDA, kakor tudi tviti, žaljivi do šefa ameriške centralne banke Fed. Tega ja namreč obtožil, da pomeni večjo grožnjo ZDA kot sam kitajski predsednik. Statistično gledano Trump večino svojih tvitov objavi sredi trgovalnega dne na ameriških borzah. Zaradi njegovega neslutenega vpliva teh objav je začela strokovna javnost ugotavljati dejanske vplive na kapitalske trge.

Če bi lahko trdili, da Trumpovi tviti »premikajo« borze, potem bi tiste osebe, ki imajo vpogled v njegovo »glavo«, lahko to donosno izkoristile. Drugo vprašanje pa je tudi to, ali so njegovi tviti kdaj res »nepremišljeni« in posredovani v javnost v »afektu« ali gre pri vsem skupaj za dobro premišljeno taktiko?!

Tako je ameriška banka JPMorgan pričala z izračunavanjem indeksa »Volfefe«, ki je kombinacija besede volatilnost in Trumpove tipkarske napake, ko je namesto besede »coverage«, sredi noči zapisal »covfefe«. Preprosto povedano – indeks meri odzivnost ameriških obrestnih mer ob objavi Trumpovih tvitov.Po ugotovitvah analitikov ključne besede, kot so »Kitajska«, »milijarda«, »demokrati«, »produkti«, ki jih uporablja Trump v svojih tvitih (v zvezi s trgovinsko vojno in monetarno politiko), dejansko povzročajo takojšnji učinek na ceno dvo- in petletne ameriške državne obveznice in tudi na nihajnost njihovih donosov. To je bilo še posebno izrazito avgusta, ko je bil Trump zelo zaseden s trgovinsko vojno s Kitajsko in domačo monetarno politiko, ki jo narekuje Fed. Posledično so bili tudi tviti pretežno usmerjeni na ti dve problematiki.

Dokazana je tudi povezava med tviti, usmerjenimi v trgovinsko vojno in/ali kritiko Fedove monetarne politike ter realnimi pričakovanji investitorjev glede nižanja obrestnih mer centralne banke. Če to res res drži, potem se spopadamo z izgubo neodvisnosti centralne banke, ki je podlegla vplivu predsednika države.

Zanimiva je tudi analiza Bank of America, kjer so ugotovili, da na dneve, ko Trump objavi več kot 35 tvitov dnevno, trgi padejo, medtem ko na dneve, ko je tvitov manj kot pet – kapitalski trgi rastejo. Tretja analiza pa se je usmerila na valutne trge, kjer je prav tako dokazano, da so Trumpovi udarni tviti tudi statistično povezani z bistveno povečano volatilnostjo na glavnih valutnih križih v uri po objavi tvita.

Nauk zgodbe za udeležence kapitalskih trgov je preprost – ukinite Trumpu twitter in vsi bomo mirneje spali.  

Izkoristite ugodnost, ki jo od 1. 10. do 30. 11. 2019 Triglav Skladi d.o.o. nudijo za vplačila v vse Triglav vzajemne sklade. Vstopne stroške, opredeljene v Lestvicah vstopnih stroškov, so znižali za 50 %. 

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja