Bank of America v milijardno poravnavo z vlagatelji

Članek slika

Ameriški bančni velikan Bank of America je s skupino 22 vlagateljev dosegel dogovor o poravnavi v višini 8,5 milijarde dolarjev (5,9 milijarde evrov). Vlagatelji so od banke zahtevali, naj odkupi za 47 milijard dolarjev izvedenih finančnih instrumentov na podlagi hipotekarnih posojil, ki so se v času finančne krize izkazali za ničvredne.

Poleg omenjenega zneska bo Bank of America po poročanju tujih tiskovnih agencij ustvarila še rezervacijo v višini 5,5 milijarde dolarjev za morebitne dodatne izredne stroške s tega naslova. Zaradi tega so v banki danes po poročanju tujih tiskovnih agencij napovedali, da v drugem letošnjem četrtletju pričakuje izgubo v višini med 8,6 in 9,1 milijarde dolarjev.

"Še naprej bomo aktivno in v najboljšem interesu naših delničarjev delali na tem, da počistimo z vprašanji, vezanimi na hipotekarne instrumente, ki so v veliki meri povezani z našim prevzemom Countrywide," je v izjavi zapisal glavni izvršni direktor banke Brian Moynihan. Bank of America je omenjeno hipotekarno banko, eno najpomembnejših v ZDA, prevzela 1. julija 2008.

Countrywide prodajal toksične vrednostne papirje

Countrywide je pred izbruhom finančne krize hipotekarna posojila v skladu s široko uveljavljeno prakso listinjenja preoblikovala v vrednostne papirje, ki pa so se po izbruhu največje krize v finančnem sektorju po drugi svetovni vojni izkazali kot ničvredni oziroma toksični, kot je bil uveljavljen izraz.

Skupina vlagateljev, med katerimi je tudi nekaj evropskih bank in newyorška enota ameriške centralne banke Federal Reserve, ki je prevzela slabe naložbe zavarovalnice AIG, je hipotekarni banki očitala, da je prilagajala pogoje hipotekarnih posojil, ki so bila v temelju slaba in bi bilo treba zaradi tega v izvršbo nad posojilojemalci. S tem je ohranjala privlačnost izvedenih finančnih instrumentov.

Prevzem že dolgo bremeni Bank of America

Prevzem Countrywide že dolgo bremeni Bank of America. Ta je morala zaradi ravnanja hipotekarne banke plačati že kazen regulatorju, prav tako pa se njeni 'stari grehi' negativno kažejo tudi v poslovnih izidih.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja