Bank of America: Pripravite portfelj na višjo inflacijo

Članek slika

Obdobje nizke inflacije se bliža koncu, menijo analitiki Bank of America. Vlagatelji morajo prav tako začeti razmišljati kako zavarovati svoja sredstva pred padci, saj obstaja visoka verjetnost, da so cene delnic že prenapihnjene. Drugače povedano, ne iskati nekaj odstotkov donosa in za to tvegati nekaj deset odstotni padec naložbenega portfelja.

Inflacija se bo krepila

Inflacija se bo v prihodnje okrepila, kar bo posledica denarne politike centralnih bank. Vlagatelji naj raje iščejo alternative, ter del sredstev iz delnic in obveznic prenesejo v naložbe, ki imajo pozitivno korelacijo z inflacijo.

Inflacija se, gledano globalno, krepi. Krepitev je opaziti tako na razvitih trgih, kot tudi v državah v razvoju. Decembra pa nas, po vsej verjetnosti, čaka tudi dvig ključne obrestne mere v ZDA.

Kaj lahko storite danes? Potrebno je ramišljati kako sredstva razdeliti med različne vrste naložb. Korekcije, katero številni analitiki že nekaj časa pričakujejo, še vedno ni, stanje na trgih pa je negotovo. Zato moramo biti previdni, saj lahko najmanjše odstopanje pri ameriških volitvah ali politiki Federal Reserve pošlje trge navzdol. Vedno obstaja tudi možnost kakšnega nepričakovanega dogodka, kakršnim smo v preteklosti bili že večkrat priča.

Alternativa kot varovalka za vaš portfelj

Kam torej s premoženjem? Obrestne mere na bankah so rekordno nizke, tako depoziti ali hramba v sefu ne bodo prinesle željenih rezultatov. Na trgih obstaja veliko alternativnih naložb, ki lahko vlagateljem prinašajo pozitivne donose tudi v negotovih časih. Prav tako obstajajo tudi take, ki nudijo zaščito pred višjo inflacijo. Tradicionalno gledano gre predvsem za fizične surovine, nepremičnine ali pa tudi tržne papirje, ki so vezani na inflacijo.

Katera zaščita je primerna za posameznega vlagatelja, je težko oceniti brez poznavanja potreb osebe. Največkrat pa gre za kombinacijo zgoraj naštetih inštrumentov.

Ne pozabite, alternativne naložbe postajajo stalnica v portfeljih vlagateljev ter služijo zavarovanju portfeljev na račun boljše razpršitve ter posledično nižje volatilnosti.

Boštjan Jarkovič je osebni finančni svetovalec Vzajemci Skupine. V primeru vprašanj pišite na [email protected].

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja