Analiza delnice: Krka

Skrb za vaše zdravje in vaše finance

Članek slika

Krka je močna na vzhodu Evrope, uspeva pa ji tudi preboj na zahod.

Krka d.d. (KRKG SV) je po tržni kapitalizaciji daleč največje slovensko podjetje, ki ima velik mednarodni ugled tako pri kupcih kot tudi pri konkurenci. V zadnjih desetih letih je skupina Krka postala pomemben mednarodni igralec na trgu generičnih zdravil, ki je s svojimi izdelki prisotna v vec kot 70 državah. Od skupno 9200 zaposlenih jih je v Sloveniji dobra polovica, tako da je skupina eden izmed najpomembnejših delodajalcev doma, še posebno v dolenjski regiji. V slovenskem prostoru skupina spada med ene največjih izvoznikov, tako da na lokalni ravni prispeva pomemben delež slovenskega BDP.

Ena največjih proizvajalk generičnih zdravil v Evropi

Leta 2011 je skupina dosegla prodajo v višini 1076 milijonov evrov in cisti dobicek v višini 163 milijonov evrov. Registrirali so 19 novih izdelkov, tako da je bilo v zadnjem petletnem obdobju na trg plasiranih kar 95 novih izdelkov. V prihodnosti skupina načrtuje povprečno šestodstotno letno rast prodaje na leto in 130 novih izdelkov, ki so v različnih fazah razvoja in so zagotovilo, da načrti stojijo na zdravih temeljih. Tako za prihodnje leto načrtujejo za dobrih 200 milijonov evrov vlaganj in naložb. Ne glede na gospodarsko krizo je skupina v zadnjih petih letih zaposlila skoraj 2200 delavcev. Z ambicioznimi načrti in usmerjenostjo na izvozne trge je skupini uspelo, da je v dobrem desetletju postala ena večjih proizvajalk generičnih zdravil v Evropi, s proizvodno zmogljivostjo več kot deset milijard tablet. Njihova prisotnost se še posebno pozna na vzhodno- in srednjeevropskih trgih ter na trgih nekdanje Jugoslavije, kjer so v ključnih državah med tremi največjimi tujimi prodajalci generičnih zdravil. Na določenih specifičnih segmentih imajo proizvodi skupine največje tržne deleže. Največja posamezna trga sta Rusija in Poljska. Pomembne dosežke, ki so tudi zagotovilo za nadaljnjo rast, pa je skupina dosegla na trgih zahodne Evrope, saj je v preteklem letu prodajo povečala za dobro petino, od tega samo v Nemčiji za dobrih 40 odstotkov. V strukturi prodaje daleč največji delež predstavljajo zdravila na recept in sicer 82 odstotkov, zdravila brez recepta 11 odstotkov, veterinarski izdelki štiri odstotke in zdraviliško turistične storitve dobre tri odstotke.

Primeren trenutek za nakup delnice

V primerjavi s konkurenčnimi podjetji skupina Krka dosega bistveno višje profitne marže in donosnost na kapital, vendar je cena delnice po vseh multiplikatorjih bistveno nižja, kot jo dosega konkurenca. Z upoštevanjem ključnih multiplikatorjev bi morala biti cena delnice Krke skoraj za polovico višja. Če je delnica Krke v zadnjih nekaj letih doživljala enako usodo kot celoten slovenski kapitalski trg in je podcenjenost v primerjavi s konkurenco do neke mere razumljiva, se je ta trend v zadnjem mesecu bistveno spremenil, tako da se gibanje vrednosti delnice in indeksa gibljeta vsak v drugo stran. Torej, za tiste, ki verjamete v pozitivno poslovanje skupine, je ta trenutek nedvomno primeren čas za nakup delnic Krke.

Podskladi NFD 1, NFD Evro/Amerika in NFD Zdravstvo imajo v portfelju delež v Krki, d.d.
_

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja