Analitiki enotno optimistični

Članek slika

V preteklih tednih smo se člani Naložbenega odbora udeležili letnih srečanj s slovenskimi družbami za upravljanje. Komunicirali smo s predstavniki družb Generali Investments, NLB Skladi, SAVA Infond in Triglav Skladi. Obenem pa smo pregledali mnenja tudi ostalih domačih in tujih analitikov. V nadaljevanju vam podajam povzetek zbranih mnenj. Njihova mnenja in stališča so si precej podobna. Kaj pa pravijo?

Leto poceni denarja in tehnoloških delnic

Pri Generali Investments menijo, da bi lahko leto 2020 razdelili na dve obdobji: 1. obdobje od začetka leta do 23. marca in obdobje od 23. marca do konca leta. Prvo obdobje je zaznamoval strah med vlagatelji, zaradi česar so imele vse panožne skupine negativno donosnost. Najslabše so se odrezale ciklične panoge, med katerimi je najbolj negativno izstopala skupina dejavnosti Energetika oziroma natančneje delnice naftnih družb. Vzrok za rezultat gre iskati v ustavitvi pomembnejših gospodarstev, kar je vplivalo na padec povpraševanja po naftnih derivatih ob nespremenjeni ponudbi na trgu, kar je vrednost delnic naftnih družb v prvem četrtletju prepolovilo.

Ukrepi svetovnih vlad in centralnih bank so v odzivu na dogajanje poskrbeli za rast optimizma med vlagatelji po 23. marcu. Pomembnejši indeksi so le v nekaj mesecih nadoknadili večino izgubljenega, najbolj pa so bile za rast zaslužne tehnološke delnice. Zaradi pandemije se je proces digitalizacije pospešil, kar je spletne trgovce in ponudnike tehnoloških rešitev naredilo za ključnega igralca pri ohranjajo naših življenjskih navad. Svoje so prispevale tudi centralne banke z ohlapno monetarno politiko, kar se je najbolj poznalo v vrednosti delnic hitro rastočih družb.

»Tako so tehnološke delnice, ki so imele že tako ali tako visoka vrednotenja, postale še dražje. Delnice bančnih in naftnih družb, ki so bile nepriljubljene že pred koronakrizo, pa so postale še cenejše. Vrednotenja skupine »growth« delnic, kjer prevladujejo tehnološke delnice, so glede na vrednotenja skupine »value« delnic, kjer prevladujejo delnice finančnih storitev, dosegla nivoje s konca tehnološkega balona. Pri pregledu dogodkov prvega polletja smo se zavedali, da se nadpovprečna donosnost tehnoloških delnic lahko še nadaljuje, a smo hkrati tudi opozorili, da je tveganje obrata precejšnje. Delni obrat se je v mesecu novembru tudi zgodil, ko so po objavi visoke učinkovitosti cepiva družb Pfizer in BioNTech delnice finančnih in energetskih družb zabeležile visoko rast. Z nadaljnjo normalizacijo razmer in odpiranjem gospodarstev se ta trend lahko tudi še nadaljuje,« so v pregledu dodali analitiki družbe Generali Investments.

Kaj se nam obeta v letu 2021?

Pri pregledu napovedi analitikov sem ugotovil, da so napovedi za leto 2021 zelo podobne. Menim, da slika lahko ponazori tisto, česar beseda ne more.

Vir: Generali Investments

Ni garancije, da bo letošnje leto – leto okrevanja. Glede na gole podatke bi rekel, da je veliko višja verjetnost, da bomo vlagatelji zadovoljni tudi z letom 2021. Uspešen boj s pandemijo bo pozitivno vplival na svetovno gospodarstvo in je pričakovati močan odboj gospodarske rasti. Trend, ki so ga centralne banke lani pospešile, bo denar še bolj pocenil, likvidnost na trgih pa bo še naprej rasla. V takem okolju je verjetnost večjih in dolgoročnih padcev minimalna. Zato so delnice, navkljub visokim vrednotenjem, sigurno boljša izbira. Negativno priporočilo smo vsi analitiki dali za denar. Rahlo negativni obeti pa so pri državnih obveznicah, saj so že dlje časa na visokih nivojih.

Kaj pa analitiki pričakujejo pri posameznih sektorjih?

Vir: Triglav Skladi

Vir: SAVA Infond

Kripto svet v letu 2021

Vsekakor v današnjih časih ne moremo niti mimo dogajanja v kripto svetu. Analitiki Triglav skladi se sprašujejo, če nastaja novi naložbeni razred. Kot so dejali, je z začetkom leta 2021 segment kriptovalut presegel tržno kapitalizacijo 1.000 milijard ameriških dolarjev. To je sicer še vedno zelo nizko v primerjavi z delniškimi trgi, vendar dovolj, da se spremeni odnos do digitalnih valut iz strani pomembnejših finančnih inštitucij, kot so BlackRock, JP Morgan, Citigroup in drugih. Zna se zgoditi, da bomo v letu 2021 dobili prvi pravi ETF, ki bo investiral izključno v digitalne valute. Zna se zgoditi tudi, da bo največja kripto borza Coinbase uspešno izvedla IPO, s čimer bi se kripto svet in standardni kapitalski trgi začeli še bolje prepletati med seboj.

Tveganja, ki jih ne smemo spregledati

Trenutna pričakovanja glede okrevanja korporativnih dobičkov temeljijo na optimističnih pričakovanjih normalizacije razmer, zato je tudi tveganj nekoliko več. Ker je napovedovanje prihodnosti v trenutni situaciji nehvaležno delo, smo v Naložbenem odboru predstavili najbolj nenavadna tveganja, ki bi ob realizaciji poskrbela za črni scenarij na borzah. Pred katerimi tveganji pa svarijo analitiki NLB Skladi?

  • Negotovi časovni roki distribucije cepiva, nova in nepreizkušena tehnologija (mRNA). (prva polovica 2021)
  • Negotova epidemiološka slika v zahodnih gospodarstvih, novi sevi koronavirusa. Makroekonomsko razočaranje?
  • V določenih panogah in regijah optimistična pričakovanja okrevanja dobičkov v letu 2021
  • Obseg in časovnica zategovanja kreditnih razmer na Kitajskem.
  • Prehitra rast inflacijskih pričakovanj in obvezniških OM?
  • Negotovost z po-pandemsko normalizacijo (konec 2021). Maastrichtska pogodba.
  • Regulacija velikih tehnoloških družb v ZDA.

Zelo verjetno nas čaka pozitivno in zelo dinamično leto na borznih trgih. Ne bi nas presenetila niti skorajšnja korekcija, vendar gledano v celoti, bi le predstavljala priložnost za cenejše nakupe. Vsekakor bi vsem bralcem priporočil, da se pred odločitvijo glede vstopa ali izstopa iz trga posvetujejo s strokovnjaki.

Ustvarjen povzetek ne predstavlja priporočila za nakup ali prodajo finančnih instrumentov, niti ne pomeni ponudbe ali vabila k sestavljanju ponudb za nakup ali prodajo finančnih instrumentov, temveč je izključno informacijske narave.

Andrej Štupica je član Naložbenega odbora Vzajemcev. V primeru dodatnih vprašanj pišite na [email protected]

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja