Ameriški kongres potrdil načrt reševanja finančnih težav Portorika

Članek slika

Ameriški senat je v sredo z 68 glasovi proti 30 potrdil predlog zakona o reševanju finančne krize Portorika, kar je predstavniški dom storil že pred tremi tedni. Predsednik ZDA Barack Obama je kongres pohvalil in napovedal hiter podpis zakona.

Obama je dejal, da zakon ni popoln, vendar je ključen prvi korak v smeri gospodarskega okrevanja in obnove upanja za milijone Američanov s Portorika. Portoriko je otok, ki je odvisen od ZDA, vendar nima toliko pravic kot ostale zvezne države.

Potrditev predloga v kongresu je pozdravil tudi guverner Portorika Alejandro Garcia Padilla, ki je dejal, da se s tem začenja osvoboditev otoka iz rok upnikov. Predlog je bil sprejet zadnji trenutek, saj Portoriku v petek zapadejo obveznosti v višini dveh milijard dolarjev.

Z novim zakonom bodo tožbe upnikov prepovedane do februarja leta 2017. Nekateri so lobirali, naj kongres ne sprejme zakona, a Portoriko je zadolžen za 70 milijard dolarjev, v državnem pokojninskem skladu pa jih manjka 40 milijard.

Če nič ni, ni kaj vzeti in predlog zakona so zato podprli tudi republikanci. Proti pa so bili nekateri demokrati, med njimi senator iz Vermonta Bernard Sanders, ki meni, da ni pošten do prebivalcev Portorika. "Varčevanje bi morali uvesti za milijarderje z Wall Streeta, ki so povečali krizo, ne pa za Portoričane," je dejal.

Predlog zakona za Portoriko ne predvideva nobene finančne pomoči, ki pa bo verjetno v prihodnje nujna. Za zdaj se ustanavlja le sedemčlanski nadzorni odbor, ki bo bdel nad financami otoka in pogajanji z upniki ter sodišči za delno zmanjšanje dolga, ki ga ozemlje s 3,5 milijona prebivalci ne bo moglo nikoli odplačati.

Portoriko mora izdelati načrt za odplačevanje dolga in zapolnitev pokojninske luknje ter med drugim pristati v začasno znižanje minimalne zajamčene plače. Zaradi krize je več tisoč prebivalcev otoka pobegnilo v ZDA, šole se zapirajo, bolnišnice životarijo, zmanjkuje pa tudi elektrike in hrane.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja