Ameriški finančni sektor z nadpovprečno rastjo

Članek slika

Kateri sklad v Sloveniji sredstva vlagateljev investira izključno v ameriški finančni sektor? 

Zadnje dni izgleda, kot da je ameriški finančni sektor neodvisen od dogajanja drugje. Zgodilo se je namreč točno to, kar smo v zadnjih 6 mesecih večkrat izpostavili - ameriška davčna reforma je v kombinaciji z monetarno politiko Fed poskrbela za nadpovprečno rast finančnega sektorja. 

V preteklih mesecih smo velik poudarek dajali ameriški davčni reformi ter dogajanju okoli le te. Največ pozornosti pa smo namenili ameriškemu finančnemu sektorju, ki bi moral zaradi davčne reforme ter denarne politike ameriškega Fed pridobiti daleč največ. Po zadnjem dvigu obrestnih mer v ZDA so trgi začeli v tečaje delnic vračunavati dodatne tri dvige v prihodnjem letu; do zdaj so v tečajih delnic bili všteti le 1,4 dvigi. Pozitivni razplet smo dočakali tudi pri davčni reformi. Davčna reforma, ki so jo potrdili republikanci v senatu, bo močno razbremenila podjetja in vrnila kapital nazaj v ZDA. Glavni cilj predlagateljev spremembe je znižanje davka na dobiček podjetij iz obstoječih 35% na 20%. 

Posledično se je finančni sektor "odcepil" od ostalih in v zadnjih dneh pridobil daleč največ. Gre za sektor, ki je vse od zadnje finančne krize, zaostajal za trgom. V zadnjih 10 letih, je bančni sektor ustvaril 17% rast, kar je precej pod povprečjem drugih segmentov trga, ki so pridobili dobrih 80%. Tega se zavedajo tudi upravljalci vzajemnih skladov, ki povečujejo deleže financ v svojih portfeljih. Le redki pa so tisti, ki večji del portfelja investirajo v ameriške finance.

Eden izmed takih je sklad Infond SpecialOpportunities Flexible, ki sredstva vlagateljev v tem trenutku investira izključno v ameriški finančni sektor. Če pogledamo 10 največjih naložb sklada, vidimo imena kot so Bank of America, JPMorgan Chase, Wells Fargo, Citigroup, Banco Santander, Goldman Sachs ter ostale finančne velikane. 

Prispevek je informativne narave in ne predstavlja priporočila za nakup. V primeru vprašanj pišite na [email protected]

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja