Ali so lahko tudi črni rački dobičkonosni?

Članek slika

Okrevanje dobičkov največjih jeklarskih podjetij po nastopu globalne finančne krize v letu 2009 je razočaralo večino investicijske skupnosti. Kljub temu se lahko delnice jeklarskih podjetij izkažejo kot zelo dobičkonosne.

Okrevanje dobičkov največjih jeklarskih podjetij po nastopu globalne finančne krize v letu 2009 je razočaralo večino investicijske skupnosti. Z izjemo v letu 2010, ko se je finančna slika v sektorju nekoliko izboljšala predvsem na račun obnavljanja zalog, so bila vsa nadaljnja leta v znamenju zniževanja napovedi dobičkov. Zadnja revizija dobička največjega svetovnega jeklarja ArcelorMittal samo potrjuje, da je pred samim podjetjem in tudi celotno jeklarsko industrijo mračno obdobje padajoče dobičkonosnosti. Kljub temu se lahko delnice jeklarskih podjetij izkažejo kot zelo dobičkonosne.

Glavna razloga za žalostno stanje v jeklarski industriji sta v drastičnem upadu povpraševanja, ki je še dodatno izpostavilo glavno rak rano industrije, presežne kapacitete. To še zlasti velja za podjetja v »razvitih« delih sveta, kjer se podjetja srečujejo z veliko opozicijo sindikatov pri zapiranju (nedobičkonosnih) proizvodnih obratov. Glede na to, da tovrstni obrati zaposlujejo kar lepo število ljudi (beri volivcev) in so najpogosteje locirani v okolju, ki ne ponuja alternativnih zaposlitev, imajo sindikati močno zaslombo tudi med političnimi veljaki. Ti si v današnjem okolju z že tako visoko brezposelnostjo ne želijo na glavo nakopati dodatnih težav. Najbolj enostavna rešitev problema presežnih kapacitet bi seveda bila večja potrošnja, predvsem s strani držav v razvoju, vendar za zahodne jeklarje žal ne bo tako. S podobnimi težavami se namreč srečuje tudi največja svetovna porabnica jekla, Kitajska, ki je v zadnjem desetletju tudi sama močno »predimenzionirala« domače proizvodne kapacitete, zato je več kot očitno, da presežne kapacitete v jeklarski industriji postajajo nova realnost.

Zaradi zgoraj navedenih razlogov ni presenetljivo, da donosnosti delnic jeklarskih podjetij v zadnjih letih močno zaostajajo za donosnostjo »glavnih« delniških indeksov. Nepriljubljenost jeklarskih delnic se odraža tudi v izjemno nizkih vrednotenjih, ki se spogledujejo z zgodovinsko nizkimi vrednostmi. V pravih okoliščinah in predvsem s pravilno trgovalno strategijo pa se lahko ravno kombinacija teh dveh dejavnikov (na kratek rok) izkaže za zelo dobičkonosno.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

Zakaj se rast vrednosti surovin in energentov ne odraža popolnoma v donosnosti točke vzajemnega sklada?

20.09.2010

S. Smigič

ZDA niso več največje svetovne potrošnice energije

18.10.2010

S. Smigič

Okrevanje ameriškega nepremičninskega trga

21.08.2012

S. Smigič