Ali se pripravlja teren za nov paket spodbud?

Članek slika

Leto 2011 nam je postreglo z nekaterimi izrednimi dogodki, ki vlagateljem jemljejo pogum in jih navdajajo z običajnim in pogostim čustvom, ki je prisotno pri investiranju, strahom. Naj omenim le japonski potres in cunami, revolucijo v afriških državah, znano pod imenom arabska pomlad, ki je imela pomemben vpliv na ceno črnega zlata, in še vedno trajajočo dolžniško krizo najrazvitejših držav sveta.

Vsi ti in seveda še mnogi drugi manj opazni dogodki so vplivali na to, da je večina svetovnih delniških indeksov letos že v rdečem območju, kljub obetavnim obetom z začetka leta. Če izvzamemo japonsko naravno katastrofo, so namreč delniški indeksi od začetka leta ob pomoči vzgonskega vetra v obliki drugega ameriškega paketa kvantitativnih spodbud (tako imenovani QE2) kar spodobno skočili, močno podporo tečajem pa so nudili tudi razveseljivi makroekonomski podatki.

Vzgonski veter pojenja

Po dopolnjenih petih mesecih leta pa smo se znašli na neprijaznem terenu, saj vzgonski veter pojenja (konec meseca se uradno zaključi program QE2), vse manj robustnosti pa najdemo tudi v makroekonomskih podatkih praktično vseh pomembnejših držav. Tako so samo v Združenih državah Amerike maja negativno presenetile številke, ki pričajo o nakupnih naročilih podjetij, potrošnji gospodinjstev, prodaji nepremičnin in stopnji nezaposlenosti. Makroekonomski kazalci zdravja gospodarstev se poslabšujejo celo v državah regije rastočih trgov, najbolj na Kitajskem, v Braziliji in Južni Koreji.

Ugibanja o QE3

Očitno je torej, da se paket spodbud končuje v precej neprimernem trenutku ter da mu končnega in popolnega namena - oživiti gospodarstvo Združenih držav Amerike (in posredno seveda tudi globalno) do samovzdržnosti - ni uspelo doseči. V novicah se zato že pojavljajo ugibanja o morebitnem tretjem delu spodbujevalnega paketa (torej tako imenovanem QE3), katerega načrt je bil še pred dvema mesecema zaradi solidnega stanja gospodarstva globoko na dnu predalnikov ameriških politikov in centralnih bankirjev.

Na podlagi že omenjenih slabih objav podatkov se je namreč po izračunih nekaterih analitikov možnost recesije v Združenih državah Amerike leta 2012 opazno povečala, s tem pa tudi možnost ukrepanja centralne banke in finančnega ministrstva. Ne pozabimo pa tudi, da je guverner sistema ameriških centralnih bank Ben Bernanke v začetku tedna opozoril na frustrirajoče počasno stopnjo okrevanja gospodarstva in le zmerno okrepitev stopnje gospodarske rasti v drugem polletju letošnjega leta, kar nedvomno kaže vsaj na dodatno odmikanje prvega povišanja ključne obrestne mere v drugi del leta 2012, če ne celo na prve znake naklonjenosti novemu paketu, ki bi na borzni parket spet prinesel precejšnjo mero optimizma.

Preberite tudi: Bo Bernanke imel živce in srečo Djordjevića?

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja