9 absurdnih diet

Članek slika

Pravijo, da je toliko diet, kolikor je tistih, ki hujšajo. Ste že slišali za čokoladno dieto in ste menili, da je višek bizarnosti? Potem zagotovo še niste slišali za naslednje diete. Če jih seveda sploh lahko imenujemo diete.

Dieta s trakuljo (The Tapeworm Diet)

Dieta s trakuljo je zagotovo ena izmed najbolj nenavadnih pogruntavščin, kar si jih je mogoče zamisliti. Temelji na tem, da trakulja v človeškem prebavnem traktu znatno porablja s hrano zaužita hranila. To pospeši izgubo telesne teže gostitelja trakulje, tudi do enega kilograma na teden. Dieta je stara več kot 50 let in ima privržence še danes. Na spletu je mogoče najti podjetja, ki za približno 2000 ameriških zelencev pacientu vstavijo ikre goveje trakulje. Trakulja se začne razvijati, pri tem pa porablja hrano, ki jo gostitelj zaužije. Po približno treh mesecih trakuljo z ustreznimi zdravili odstranijo. Odrasla trakulja je dolga nekaj metrov, lahko tudi več kot deset in lahko gostitelju povzroča številne zdravstvene težave. Nekateri tudi verjamejo, da je s pomočjo trakulje v telesu mogoče zdraviti različne alergije. FDA je vsakršno trženje izdelkov s trakuljo oziroma ponujanje tovrstnih storitev v ZDA prepovedala. To nas seveda ne čudi.

Dieta s spanjem (The Sleeping Beauty Diet)

Ko spimo, ne jemo, tega dejstva seveda ne gre izpodbijati, da bi ga pa uporabili kot osnovno vodilo svoje diete, je pa milo rečeno smešno. Pa vendar je to načelo bistvo diete s spanjem, ki jo je menda zelo rad uporabljal tudi kralj rokenrola Elvis Presley. Z močnimi pomirjevali se telo uspava, to pa lahko traja tudi po več dni skupaj. Med spanjem ne jemo, telo pa mora v tem času kot vir energije porabljati kalorije, ki jih dobi iz telesnih zalog. Kakor koli, pri Elvisu ni bilo videti učinka.

Dieta Prežveči in izpljuni (Fletcherizing)

Dieto je pred približno sto leti izumil Horace Fletcher, znan tudi kot The Great Masticator (oseba, ki prežveči). Trdil je, da je treba vsak grižljaj hrane prežvečiti najmanj 32-krat, še bolje stokrat, preostanek pa izpljuniti. Po njegovem je treba prežvečiti tudi tekočine, kar koli že to pomeni, in jih prav tako izpljuniti. S takim načinom prehranjevanja v organizem vnesemo manj kalorij, hkrati pa nismo prikrajšani za užitek, ki ga nudi okus hrane. Še danes lahko na različnih spletnih straneh, ki ponujajo nezdrave shujševalne nasvete, zasledimo promoviranje žvečenja in izpljunjenja hrane.

Dieta s cigaretami (The Cigarette Diet)

Ta dieta se je pojavila okoli leta 1920, ko je tobačno podjetje Lucky Strike začelo izkoriščati lastnost nikotina, da zavira tek, kot sredstvo povečanja prodaje cigaret. Reklame za cigarete in embalažo so začeli opremljati z geslom Izberite Lucky cigarete namesto sladkarij, ki naj bi ljudi prepričal, da se bodo s kajenjem uspešneje upirali sladkarijam in tako lažje shujšali. Prodaja se je v resnici povečala za 200 odstotkov in kmalu so tudi druga tobačna podjetja začela podobno oglaševati cigarete. Danes so škatlice s cigaretami namesto s prej omenjenimi geslom opremljene s svarili o nevarnih posledicah za zdravje, ki jih kajenje prinaša.

Dieta z milom (The Slimming Soap Diet)

V tridesetih letih prejšnjega stoletja je bila v Ameriki zelo priljubljena dieta z milom iz morske trave in kalijevega klorida. Z uporabo mila pri prhanju naj bi pospešili raztapljanje maščobnih oblog in učvrstili svoje telo. Sprehod po spletu nam pove, da je ponudba takšnih in drugačnih shujševalnih mil še danes izredno velika. Proizvajalci obljubljajo pospešeno topljenje maščobnih oblog in odpravo celulita. Kocka mila stane približno sedem evrov.

Dieta Zadnja priložnost (The Prolinn Diet or The Last Chance Diet)

Dieto je izumil dr. Roger Linn okoli leta 1970, temeljila pa je na uživanju posebnega napitka z imenom Prolinn in ... nič hrane. Napitek je bil izdelan iz odpadnih živalskih delov, kot so kosti, kože, rogovi in kite, ter obogaten z umetnimi aromami in barvili, da ga je bilo sploh mogoče spraviti po grlu. Vseboval je le 400 kalorij in glede na to, da dieta dr. Linna ni predvidevala druge hrane, je šlo pravzaprav za stradanje. Znanih je več kot 50 primerov smrti, dokler ni FDA izdelka Prolinn dokončno umaknila s prodajnih polic.

Dieta z upoštevanjem barve hrane (The Vision diet)

Nekateri znanstveniki zatrjujejo, da barva hrane vpliva na naš tek. Najbolj naj bi ga spodbujali rumena in rdeča barva (ki ju uporablja tudi multipodjetje McDonalds), nasprotno z njima pa naj bi morda barva tek zavirala. Njihove trditve je izkoristilo neko japonsko podjetje in izdelalo tako imenovana dietna očala z modrimi stekli. Modra svetloba spodbuja proizvodnjo serotonina v možganih in s tem zavira tek, poleg tega pa naj bi modri pogled na hrano to naredil manj privlačno.

Dieta z vato (The Cotton Ball Diet)

Ste kdaj pomislili, da bi na dieti namesto dietnega prigrizka pojedli kar ... nekaj kroglic vate iz 100-odstotnega bombaža? Nekateri to resnično počnejo! Bombažne kroglice v želodcu ustvarijo občutek sitosti, zato jih nekateri uživajo pred obroki, da bi zaužili manj hrane. Za dodaten občutek sitosti jih nekateri »obogatijo« še z želatino. Početje je nevarno, saj lahko privede do resnih težav s črevesjem, predvsem pa je mogoče večjo sitost doseči s povečanim vnosom zaužitih vlaknin in večjih količin vode.

Dieta z grenivkami (The Grapefruit Diet)

Obstaja veliko različic diete, ki vključuje uživanje grenivk kot del dietnega načrta. Ena izmed njih priporoča tri obroke na dan, pri vsakem zaužijemo pol grenivke. Sok grenivke naj bi s svojimi posebnimi encimi pospešil razgradnjo maščobe. Po podrobnejšem pregledu jedilnika, ki ga dieta predvideva, pa hitro ugotovimo, da bi z 800 kalorijami, kolikor je energijska vrednost vseh obrokov v enem dnevu, drastično shujšali tudi brez zaužitja grenivke pred obrokom.

Danes vemo, da moramo za uspešno izgubo telesne maščobe ustrezno prilagoditi prehrano, tako da zagotavlja vsa hranila v pravih razmerjih in količini, ter biti fizično aktivni. Zato takšnih ekstremnih diet nikar ne poskušajte, saj lahko vodijo do resnih težav z zdravjem.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

Poskrbimo za uravnoteženo prehrano

08.03.2013

S. Grom

Želim shujšati - koliko kalorij dnevno

28.04.2015

S. Grom