7 stvari, za katere boste v pokoju plačevali več

Članek slika

Kako si predstavljate svoje življenje v pokoju? Je to čas za izpolnjevanje skritih ciljev, za brezskrbne dneve in konjičke doma, branje knjig in sprehode, igro z vnučki? Ali pa vas bolj mikajo potovanja?

Vse našteto se znajde na seznamih želja, ki jih imajo ljudje po upokojitvi. Še več jih imajo takrat, ko so še delovno aktivni in o dnevih, ko jim ne bo več treba hoditi v službo, razmišljajo še nekoliko bolj optimistično. A žal se v realnosti nato pogosto zaplete. Naš namen ni, da bi vas prestrašili ali vam vcepili prepričanje, da bodo dnevi po upokojitvi – ne glede na to, kako daleč je še ta danes – sivi in neprijazni. Nasprotno, radi bi vam pokazali, zakaj je res ključno, da se začnete na pokoj pripravljati čim prej in za ta leta tudi čim več privarčujete vnaprej.

Počitnice v dvoje, konjički, kot so gledališče ali koncerti, urejen vrt, za katerega vsak dan poskrbi avtomatska kosilnica, ali pa razvajanje vnukov namreč ne bodo edini stroški, ki jih boste krili iz tistega, kar boste privarčevali. Razmislite, zakaj bi bilo dobro plemenititi denar tudi za druge namene. Ponekod vaši stroški v primerjavi z današnjimi ne bodo enaki, ampak bodo še naraščali.

1. Zdravstvene storitve

Že danes si zgolj z javnim zdravstvom ne morete vselej zagotoviti najboljše ali pa pravočasne oskrbe. Če se ne bo zdravstveni sistem hitro in temeljito spremenil, bo do vaše upokojitve stanje najverjetneje še slabše. Kaj boste storili, ko boste potrebovali specialistični pregled, operacijo ali rehabilitacijo? Več let ne boste želeli čakati, in ker vam tudi v zavarovalnici ne bodo več ponujali vseh dodatnih zavarovanj, ki vam jih danes (ker boste pač starejši in bo nevarnost, da se vam kaj zgodi, večja), boste morali za svoje zdravje žal seči v svoj žep.

2. Vzdrževanje doma

Ne le vi, tudi vaš dom se bo staral. Ko se danes pogovarjate o garanciji za streho in vam krovec zagotovi, da bo ta primerna za trideset let, se to sliši kot cela večnost. A kaj, če jo bo treba popraviti, ko boste stari 75 let? Bo treba v stanovanju zamenjati dotrajana okna? Ali pa se boste preprosto naveličali kuhinje in si jo boste želeli zamenjati za novo? (In da ne omenimo tega, da bi morda zamenjali še dotrajan kavč, na katerem si kremplje ponavadi brusi vaš hišni ljubljenček?) Renovacija in vzdrževanje doma se zdita včasih velik izziv že za aktivne zaposlene, kaj šele za upokojence z nižjo pokojnino (in brez možnosti, da bi dobili kak konkretnejši kredit).

3. Višje položnice

Statistiki so izračunali, da povprečno upokojensko gospodinjstvo letno povprečno porabi več za komunalne storitve kot povprečno gospodinjstvo aktivnih zaposlenih. Razlog je preprosto v tem, da so upokojenci več doma. To pomeni, da porabijo več vode, plina, elektrike. Če sta dražja ogrevanje ali hlajenje, se to takoj pozna na življenjskih stroških, še posebej, če pride do skoka cen, kot se je to v Evropi zgodilo lani.

4. Dnevni stroški

Se sprašujete, ali slabih novic še kar ni konec? Tu je žal še ena: tudi za nakupe v trgovinah boste plačevali več. Ne, to ne pomeni, da upokojenci porabijo več za hrano, ampak ta predstavlja proporcionalno večji del njihovih prihodkov. Naredite preprost preizkus: ko boste šli naslednjič po špecerijo, si oglejte račun, ki ga boste odnesli iz trgovine. Potem pomnožite znesek na primer z 1,4 in dobili boste približno predstavo, koliko vas bo stal nakup, če boste namesto plače prejemali zgolj pokojnino (ta naj bi bila po trenutnih projekcijah za kako tretjino nižja od plače). Da o inflaciji, ki lahko zmanjšuje vašo kupno moč, raje ne govorimo.


5. Podpora družini

Spomnite se, kako je bilo, ko ste bili še otroci. Ko ste prišli na obisk k babici in dedku, sta vas peljala na sladoled, vam stisnila v žep še kak bankovec za žepnino, vas morda vzela s seboj tudi na morje. In potem, ko ste že odrasli, so vam starši morda prav tako še kdaj pomagali tudi finančno – pri nakupu nepremičnine ali pa preprosto takrat, ko ste se znašli v zagati. Zdaj pa pomislite na svoja stara leta. Boste želeli pomagati svojim potomcem? Zelo verjetno. Pa jim boste lahko? To pa je že drugo vprašanje …

6. Dobrodelni prispevki

Pri vsem naštetem se zdi še en strošek, še posebej, ker ni nujen, nekaj, čemur se da takoj odpovedati. Ampak številke – statistika je sicer iz ZDA – pravijo drugače. Ljudje po 65. letu čez lužo namenijo 11 % več denarja raznim organizacijam, med katere sodijo tudi dobrodelne in izobraževalne. Šlo naj bi za psihološki fenomen, ki je posledica tega, da se bolj izkušeni ljudje lažje vživijo tudi v slabe situacije in lažje prepoznajo, ko potrebuje kdo pomoč. Pomislite na letošnje poplave: tudi če bi bili že v pokoju, bi najbrž želeli pomagati po svojih močeh, poslali kak dobrodelni SMS ali prispevali kateri od dobrodelnih organizacij.

7. Počitnice in potovanja

Zaključimo tam, kjer smo začeli: ne pri obveznostih, ampak pri lepši plati življenja, pri razvajanju, odkrivanju novih krajev in obiskovanju tistih, ki so vam še posebej pri srcu. V pokoju boste imeli več časa in če vam bo služilo zdravje, je to čudovito obdobje za potovanja. Če si jih boste lahko privoščili, seveda …

Naj vas zgornji seznam ne prestraši preveč. S premišljenim načrtom, koliko denarja boste potrebovali za stroške in koliko si ga želite za prosti čas in izpolnjevanje želja, koliko boste v pokoju prejemali na račun in koliko denarja lahko privarčujete s plemenitenjem, bodo lahko leta v jeseni vašega življenja obdobje, v katerem boste uživali. A ne čakajte, da ne bo prepozno.

Naredite svoj izračun.

Koliko časa bom živel(a) v pokoju?

Evropejci v pokoju povprečno živijo 21 let, Slovenci pa še leto dlje. 


(Podatek Evropske komisije iz dokumenta "Poročilo o zadostnosti pokojnin za leto 2021: trenutna in prihodnja zadostnost dohodka v starosti v EU".)

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja