7 korakov: kako postati zgled otrokom pri varčevanju?

Članek slika

Bodite zgled pri finančni vzgoji - in varčujte (tudi) za otroke.

Lepo vedenje, prijaznost in spoštovanje do drugih, spodbujanje volje do učenja in motivacije za odkrivanje neznanega, vztrajnost, pripravljenost priznati svoje napake in se opravičiti … vse to so pozitivne lastnosti, ki jih želimo spodbuditi pri otroku in mu s tem tlakovati pot v odrasla leta s čim boljšo popotnico.

Kaj pa finance? Kako naučiti otroka ravnati z denarjem? Nima smisla, da razpravljamo o tem, ali v slovenskih šolah otroke naučijo kaj o tej temi ali ne. Najbolje je začeti doma. Tu je sedem korakov, ki so vam lahko v pomoč, ko delate načrt, kako otroku pojasniti pojme, kot so finančni cilji, varčevanje in naložbe. Morda boste naleteli na kakšno točko, pri kateri bi bili lahko bolj disciplinirani tudi sami. Naj bo to spodbuda za spremembo tudi za vas.

1. Pogovarjajte se z otrokom o denarju.

Včasih odrasli ne vidijo smisla v tem, da bi otrokom pojasnjevali, koliko kaj stane, koliko denarja imajo na voljo, kaj si lahko kdaj privoščijo in česa ne. Nekateri menijo, da na tak način svoje potomce »varujejo pred težkimi odraslimi temami«. Ampak na neki točki bodo malčki morali spoznati pomen denarja. Zato bo koristno, če tudi oni kdaj slišijo pogovore o financah. Pozneje, ko otroci že razumejo več, jih vključite aktivneje v take teme. Dajte jim priložnost, da izrazijo svoje mnenje o tem, kako bi ravnali s kakšnim delom družinskega proračuna (ne, to seveda ne pomeni, da boste nato ustregli vsem željam in bo družina nakupovala samo še igrače).

2. Naučite otroka, koliko kaj stane in kako priti do cilja.

Otroci bodo lažje razumeli pomen denarja, če jim boste pokazali kak konkreten primer. Lahko gre za preprosto željo, ki jo imajo, na primer nakup igrače. Predstavite jim, koliko ta stane, kaj to pomeni v primerjavi s kakšnim drugim izdelkom, ki ga je treba nujneje kupiti, ali razložite, koliko časa morate vi delati za to, da jim uresničite željo.

3. V praksi spodbujajte dobre nakupovalne navade.

Če gredo otroci z vami v trgovino, jih vključite v izbiranje izdelkov. Pojasnite jim, kako lahko primerjajo cene. Koristno bo, če ne bodo znali le prepoznati najnižje cene, ampak bodo tudi ugotovili, koliko stanejo enake količine primerljivih izdelkov (priznajte, da imate tudi vi na primer pri špeceriji kdaj težavo, ko preletite le cene, hkrati pa ne preverite, ali dobite za z velikimi številkami navedeni znesek 80, 90 ali pa morda 100 gramov nekega izdelka). Prav tako pa bo koristno, če bodo otroci razumeli, da cena ni vedno edino merilo, ampak se bodo naučili razlikovati nakupe tudi po kakovosti, trajnosti in drugih kriterijih.

4. Spodbujajte učenje o denarju in ga nagrajujte.

Če otrokom izpolnjujete želje kot po tekočem traku, ne bodo dobili prave predstave o denarju. Nič pa ni narobe, če jih nagradite ali spodbudite, takrat ko tudi sami pokažejo željo, da bi odkrili prišli do nečesa, kar si želijo. Pogosto starši motivirajo otroka, ki ima nekaj svojega denarja (na primer od daril babic in dedkov) za nakup tako, da mu prispevajo del zneska, del pa gre iz otrokovega hranilnika.

5. Odprite otroku lasten račun.

Ko so otroci dovolj veliki, da si kaj kupijo tudi sami, bodo lažje ravnali z denarjem in razumeli sprotne stroške, če bodo imeli (prvi) račun. Pokažite jim, kako lahko spremljajo svoje stroške in koliko denarja imajo še na voljo na primer v enem tednu ali mesecu. Glede na to, koliko časa preživijo otroci ob različnih aplikacijah na telefonih, jih lahko na igriv način pripravite tudi do tega, da bodo sproti beležili tudi svoje prve nakupe.

6. Spodbujajte družinsko varčevanje.

Eno je denar za sprotne izdatke na računu, drugo pa varčevanje in plemenitenje denarja na primer v vzajemnih skladih. Družinsko se dogovorite, za kakšen cilj boste varčevali (na primer za počitnice) in nato redno namenjajte denar za ta namen. Ko bo čas za mesečno vplačilo, na to opozorite tudi otroke in jim pokažite, kako se povečuje glavnica in kje se ustvarjajo donosi.

7. Bodite vzor pri plemenitenju denarja.

Največji kapital lahko ponudite svojim otrokom v znanju. Najpreprosteje in najbolj učinkovito boste znanje spodbudili s svojim ravnanjem z denarjem. Otroci se zgledujejo po starših in najverjetneje je, da bodo sledili tudi vašim finančnim navadam – dobrim ali slabim.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja