5 velikih napak iskalcev zaposlitve

Članek slika

Praktično vsi, ki iščejo zaposlitev, delajo eno in isto napako – na trgu dela nastopajo na isti način, kot se je to delalo pred 10 ali celo več leti. Sistem se je spremenil, praksa tudi in prav tako bi se moral spremeniti oz. vsaj prilagoditi tudi postopek prijave na delovno mesto.

Stopnja brezposelnosti je v Sloveniji še vedno nad 10 odstotki. Še bolj skrb vzbujajoč podatek je, da je stopnja brezposelnosti med mladimi okoli 30 odstotkov. Če upoštevamo še vse, ki službo iščejo prek študentskih servisov, dobimo katastrofalno sliko.

Vse to pomeni, da je konkurenca na trgu dela zelo visoka. In je dosežek že, če iskalca oz. iskalko zaposlitve povabijo na razgovor. O tem, kaj je pomembno na razgovoru, smo že pisali. Tokrat pa se bomo posvetili temu, kaj je potrebno, da vas na razgovor povabijo.

Spodaj navajamo pet napak, ki jih iskalci zaposlitve počnejo. Seveda nismo upoštevali najbolj osnovnih, kot CV brez pravopisnih napak in podobnih.

1. Vsem pošiljate isti življenjepis

Pošiljanje vedno istega življenjepisa je bilo primerno pred 30 leti, ko se tiskalnika in računalnika ni dalo najti na vsakem koraku. Danes je zgodba povsem drugačna. Izkoristiti morate priložnost, ki vam jo ponuja tehnologija in glejte na vaš osnovni življenjepis kot na predlogo, ki jo uporabite vsakič, ko se prijavljate na novo delovno mesto.

Na primer, če se prijavljate za delo v marketingu, poskrbite, da bodo vaše izkušnje iz področja marketina še posebej izpostavljene. Temu prilagodite tudi povzetek, ki ga imate na vrhu vašega življenjepisa. Osebi na drugi strani morate pokazati, da obvladate veliko stvari, še najbolj pa ravno to, kar ta oseba išče.

2. Ne izstopate

O tem, da morate izstopati na razgovoru, ni treba posebej pisati. Treba pa je omeniti, da morate izstopati tudi že pred samim razgovorom. Ne bodite isti, kot vsi ostali, saj bo v tem primeru izbira kandidatov za razgovor podobna žrebanju lota. Ne uporabljajte istih izrazov kot vsi ostali in dodajte vašemu življenjepisu nekaj, kar vas še posebej definira.

Morda vam ne bo všeč napisano, a vas sigurno ne bodo zamešali skupaj z vsemi ostalimi v kupu prijav.

3. Zaupate neučinkovitemu sistemu

Verjamem, da se nas večina strinja, da je pri zaposlitvi zelo pomembno dejstvo, da nekoga poznamo. V veliko primerih ni ključno, a še vedno lahko pomaga dobiti razgovor, na katerem se lahko nato izkažete. Veliko podjetij se zaveda, da je iskanje kadra prava nočna mora. Na elektronski naslov dobijo tudi po več sto sporočil, ki jih morajo nato pregledati. Zato se vodilni vse pogosteje obrnejo na svoje zaposlene. Izkoristite to!

Objava na FB, da iščete delo, bo po vsej verjetnosti ostala le objava na FB brez želenega rezultata. So pa tudi druga omrežja, ki so bolj primerna iskanju dela. Kot na primer LinkedIn, ki ga uporablja ogromno delodajalcev in iskalcev novih kadrov. Ne samo, da vas z dobro izdelanim profilom lahko opazijo. Lahko tudi dodate nekoga, ki je že zaposlen v podjetju (zaželeno, da nekoga, ki je zadolžen za iskanje novih kadrov), ki vas zanima ter ga direktno vprašate, če v tem trenutku iščejo nove ljudi.

4. Osredotočate se na napačne stvari

Na vsakem koraku nas in vas učijo, da je v življenjepisu treba navesti sposobnosti, kot “dobre komunikacijske sposobnosti”, “pogajalske sposobnosti” itd. In kaj je rezultat tega "učenja"? To lahko napiše (in dejansko tudi napiše) vsak. Če bi res imeli dobre komunikacijske sposobnosti, nam ne bi bilo treba tega navajati tako, kot to storijo vsi ostali. Ampak bi znali dobro komunicirati že v svoji predstavitvi.

Povejte, kaj bo zaposlovalec od vas dobil. Katere težave mu lahko rešite? Povejte osebi na drugi strani, kaj mislite, da jo/ga najbolj skrbi. Tvegajte in delite svoje mnenje. Tako boste vzbudili pozornost, ki jo iščete.

5. Pozabljate na težave delodajalca

Vsak delodajalec ima “težavo”, ki jo poskuša rešiti – brez tega ne bi bil v poslu. Vaša naloga je, da se vprašate, kaj je največja “težava” delodajalca in mu svetujete, kako lahko “težavo” reši.

Tudi na sestankih podjetniki ne razpravljajo o svojih sposobnostih in znanjih ampak o “težavah”, ki jih lahko rešijo. Podjetja že imajo seznam “težav” in na vas je, da ugotovite katere so in temu ustrezno prilagodite vaš življenjepis.

Preberite tudi: Kaj si zares želi vaš bodoči šef na razgovoru za službo?

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja