5 razlogov za maščobne kisline omega 3

Zdravo življenje

Članek slika

Ljudje so se desetletja izogibali maščobi, prepričani, da je krivec za marsikatero zdravstveno težavo in odvečno telesno težo. Prekomerno uživanje maščob, sploh nasičenih, zagotovo ne prinaša koristi, vendar brez določenih vrst maščob naše telo preprosto ne more optimalno delovati. Ene izmed teh so esencialne maščobne kisline omega 3.

Kot že sama opredelitev »esencialne« pove, so maščobne kisline omega 3 nujno potrebne našemu telesu. Telo jih ne more tvoriti samo, zato moramo poskrbeti za njihov vnos z ustrezno prehrano. Najdemo jih v nekaterih oreščkih, ribah (lososu, tunini, skuši, slaniku), lanenem semenu oziroma olju, lahko pa posežemo tudi po prehranskih dopolnilih z maščobnimi kislinami omega 3.

Najverjetneje ste že slišali za koristi, ki jih doprinašajo k zdravju srca in ožilja, vendar je uživanje teh maščobnih kislin povezano še s številnimi drugimi ugodnimi vplivi na naše zdravje in dobro počutje.

Omega 3 in srčno-žilne bolezni

Pozitivne učinke uživanja maščobnih kislin omega 3 na srce in ožilje so potrdile številne študije. Te maščobne kisline preprečujejo nastanek maščobnih oblog na stenah arterij, zaradi česar se zmanjša tveganje za srčni infarkt ter bolezni srca in ožilja.

Sedemnajst let trajajoča študija, katere izsledki so bili objavljeni tudi v The New England Journal of Medicine, je pokazala, da je pri moških, katerih kri je vsebovala največ maščobnih kislin omega 3, tveganje za umrljivost zaradi nenadnih srčnih bolezni za kar 80 odstotkov manjše. Podobno je pokazala tudi 16 let trajajoča študija, v kateri je sodelovalo 85.000 žensk. Raziskovalci so namreč ugotovili, da ženske, ki uživajo ribe dva- do štirikrat na teden, zmanjšajo tveganje za bolezni srca za kar 30 odstotkov v primerjavi s tistimi, ki redko uživajo ribe.

Pozitivni učinki maščobnih kislin omega 3 so vidni tudi pri odpravljanju povišane ravni holesterola v krvi. Redno uživanje teh maščobnih kislin se lahko pokaže tudi v do 50-odstotnem znižanju ravni slabega holesterola in trigliceridov.

Uživanje maščobnih kislin omega 3 lahko pomaga tudi pri zniževanju krvnega pritiska.

Omega 3 in rakava obolenja

Raziskovalci so ugotovili, da ljudje, ki uživajo maščobne kisline omega 3, redkeje obolevajo za rakom na prsih, na prostati, na debelem črevesju in za levkemijo.

Škotski raziskovalci so ugotovili, da lahko uživanje maščobnih kislin omega 3 zmanjša tveganje za nastanek raka na debelem črevesju za kar 37 odstotkov. Ženske, ki uživajo hrano, bogato z maščobnimi kislinami omega 3, redkeje zbolevajo za rakom na dojkah in tudi smrtnost zaradi te bolezni je redkejša.

Omega 3 in diabetes

Diabetiki imajo nižjo raven dobrega in višjo raven slabega holesterola v krvi. Raziskave kažejo, da imajo zato kar šestkrat večje tveganje za srčni napad in tri- do osemkrat večje tveganje za nastanek bolezni srca kot zdravi ljudje. Obširna študija je pokazala, da lahko diabetiki, ki redno uživajo 1 gram ribjega olja, zmanjšajo umrljivost zaradi srčno-žilnih bolezni za 30 odstotkov, smrtnost zaradi srčnega napada pa kar za 45 odstotkov.

Študije so še pokazale, da lahko hrana, bogata z maščobnimi kislinami omega 3, pri ljudeh, ki kažejo zgodnje znake nastanka diabetesa, popolnoma prepreči razvoj bolezni.

Omega 3 in depresija

Raziskave kažejo, da so med prebivalci držav, ki letno zaužijejo veliko rib, bogatih z maščobnimi kislinami omega 3 (npr. na Japonskem in Islandiji), depresije precej manj pogoste kot drugod. Zanimiva je tudi študija, ki je pokazala, da lahko maščobne kisline omega 3 tudi za kar dvakrat prekosijo učinkovitost zdravil, namenjenih zdravljenju depresije, brez spremljajočih stranskih učinkov.

Omega 3 in izguba odvečne telesne maščobe

Maščobne kisline omega 3 lahko pomagajo pri izgubi odvečne telesne maščobe na več medsebojno povezanih načinov. Študije kažejo, da te maščobne kisline pomagajo uravnavati krvni sladkor in raven inzulina, hormona, ki med drugim sodeluje tudi pri skladiščenju telesne maščobe. Poveča se sposobnost telesa izrabljati maščobo kot vir energije, aktivnost encimov, ki omogočajo skladiščenje maščobe, pa je omejena. Vzdrževanje normalne ravni krvnega sladkorja je izjemno pomembno, saj omogoča stalno raven energije in dlje časa občutek sitosti. Posledično čez dan zaužijemo manj kalorij, kot bi jih sicer. Še vedno dvomite, da se lahko z maščobo znebite maščobe?

Dvajset žensk z indeksom telesne teže 40 in več je bilo razdeljenih v dve skupini. Prvi skupini je bila predpisana le nizkokalorična dieta, druga skupina pa je poleg tega uživala še maščobne kisline omega 3. V treh tednih je druga skupina izgubila kar 20 odstotkov več telesne mase kot prva skupina.

Seznam pozitivnih vplivov na zdravje in dobro počutje se nadaljuje

To je le nekaj izmed potencialnih pozitivnih vplivov maščobnih kislin omega 3 na zdravje in dobro počutje, vendar se seznam s tem nikakor ne konča. Številne študije povezujejo maščobne kisline omega 3 tudi:

z lajšanjem bolečin v sklepih,
s krepkejšim imunskim sistemom,
z manjšim tveganjem za nastanek vnetnih bolezni,
z zdravjem reproduktivnih organov,
z lepšim videzom kože (suha koža, ekcemi, akne ...) in las,
z manjšim tveganjem za nastanek alergij,
z izboljšanih razpoloženjem,
z manjšim tveganjem za nastanek raka na dojki, debelem črevesju in prostati,
z boljšim delovanjem možganov in procesa pomnjenja idr.

Številnih dokazanih ugodnih vplivov na zdravje in dobro počutje maščobnih kislin omega 3 ne smemo prezreti. Obogatite svojo prehrano z ribami, oreški ali prehranskimi dopolnili in izkoristite prednosti, ki vam jih ponujajo maščobne kisline omega 3!

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja