4 največje napake slovenskih vlagateljev

Članek slika

Vsi delamo napake. Te v veliko primerih niso slabe in nam nudijo priložnost, da se iz njih nekaj naučimo. Spodaj si lahko preberete štiri najbolj osnovne napake, ki jih delajo slovenski vlagatelji v vrednostne papirje.

1. Prodaja in neukrepanje v obdobju padcev.

Ste se tudi vi znašli med tistimi, ki so odprodali vse svoje naložbe med letošnjo krizo? Če je odgovor da, potem ste to verjetno storili prepozno, na trg pa se niste vrnili pravočasno. Najboljši vlagatelji poznajo pravilo Warrena Buffetta, ki pravi "Kupuj, ko so drugi prestrašeni in prodaj, ko so navdušeni", in so zadnjo krizo izkoristili za poceni nakupe. Ameriški borzni indeks, ki že tradicionalno velja za referenčni indeks za vlagatelje, je letos spomladi padel vse do 2.192 točk, danes pa je vreden 3.315 točk, kar je približno 50 odstotkov višje. Če na razprodajo na borzah pogledate iz vidika navadnega potrošnika, kjer je borza trgovina, je kriza priložnost za poceni nakupe. Tveganje pa je v teh primerih priporočljivo znižati s periodičnimi vplačili.

Zgoraj zapisano seveda ne pomeni, da ne smete ukrepati in le gledati, kako vrednost investiranega premoženja pada.

Kar nas pripelje do druge točke …

2. Vsak vlagatelj bi moral imeti svojega finančnega svetovalca.

Kot je zapisal že sodelavec: "Iluzorno je pričakovati, da bo povprečen vlagatelj lahko ujel najvišje in najnižje vrednosti tečajev za izstop / vstop  iz sklada. Tega ne zmorejo niti borzniki, svetovalci ali bančniki. Vsaj ne redno. Mogoče pa je v določeni meri slediti finančnim trendom in na temelju (sicer mnogoštevilnih) podatkov in kazalcev strateško usmerjati svoj naložbeni portfelj."

Laični vlagatelji v večini primerov nimajo dovolj znanja, časa ali razpoložljivih informacij, da bi lahko v časih visokih nihanj trgov lastno premoženje upravljali tako uspešno, kot to lahko pričakujejo od strokovno usposobljenih naložbenih svetovalcev. Izkušeni vlagatelji poznajo pravilo, ki pravi, da se je treba za uspešno vodenje naložb od teh čustveno distancirati, saj pretirana čustvena vpletenost pogosto vodi v iracionalne odločitve. Ko zbolite, obiščete zdravnika. Ko se vam pokvari avto, obiščete mehanika. Ko morate uredite osebne finance pa morate obiskati finančnega svetovalca. In svetovanje glede naložb ni edina stvar, pri kateri vam lahko pomaga ...

3. Napačno razumevanje dela finančnega svetovalca.

Glejte na finančnega svetovalca kot na osebnega trenerja. To je oseba, ki na podlagi vaših želja in trenutnega stanja oceni kako boste najlažje dosegli svoje cilje. To je oseba, ki vam lahko pomaga zmanjšati negativne dejavnike in povečati pozitivne. Obenem pa vas nauči, kaj in kako morate početi, da bo vaš trud imel čim večji učinek. Tako kot osebe brez predhodnega znanja o prehrani in potrebnih vajah potrebujejo osebnega trenerja, da jim svetuje kaj je za njih najbolje in obenem spremlja njihov napredek, je podobno tudi pri finančnih svetovalcih.

Mnogi so mnenja, da potrebujejo več sto tisoč evrov visok portfelj, preden lahko poiščejo finančnega svetovalca. Ampak resnica je daleč od tega. Iz primerov opažamo, da so ravno tisti, ki si še niso ustvarili 'zajetnega kupčka denarja' tisti, ki najbolj potrebujejo pomoč. Ni potrebno biti bogat, da bi koristili ugodnosti, ki jih lahko imate od finančnega svetovalca. Velika večina ljudi, ki še nima svojega finančnega svetovalca, letno plačuje previsoke zneske provizij za produkte, za katere niti ne vedo, zakaj jih imajo. Kot je že na primeru pokazal sodelavec David Vegelj, prihranek je lahko velik. Tudi, če stroške na mesečni ravni znižate samo za 50 evrov, to na 30-letni ravni in pri 5-odstotni letni donosnosti znaša dobrih 40 tisoč evrov. Prihranek pa lahko je v veliko primerih še večji.

In največja napaka je ...

4. Niste stranka Skupine Vzajemci.

Podjetje Vzajemci, d.o.o. je v Sloveniji prisotno že skoraj 20 let. Svoje naložbe nam je v tem času zaupalo več kot 20 tisoč vlagateljev, ki tvorijo bazo lojalnih strank in cenijo prednosti neodvisnega pristopa.

Svetovalci Skupine Vzajemci se poslužujejo pristopa celostnega finančnega svetovanja oz. koncepta all-finance. Celostno finančno svetovanje pomeni, da se za vse finančne storitve in nasvete obrnete na določenega posameznika oziroma določeno finančno ustanovo. Svetovalec v tem primeru skrbi tako za pravilno izbiro zavarovanj, kot tudi naložb. Odgovarja vam na vprašanja o davkih, poskrbi za najugodnejši kredit, uredi vam mesečna varčevanja in vas tudi na splošno finančno izobražuje. Pomaga vam pri ovrednotenju delnic, odpiranju trgovalnega računa in izpolnjevanju dohodninske napovedi. Svetuje vam pri nakupu avtomobila ali nepremičnine ter varčevanju za šolnino vaših otrok. Stremi k temu, da je z vami vaše celotno življenje, tako kot vaš osebni zdravnik. Pozna trg zavarovanj in naložb, osnove računovodstva in ustrezno zakonodajo. Vi pa mu morate le zaupati in (ne na slepo)  slediti njegovim nasvetom. Vsa omenjena področja so obširna, zato je finančni svetovalec široko razgledan, zaupanja vreden in ima občutek za ljudi.

Skupina Vzajemci velja za vodilno neodvisno kapitalsko družbo s področja naložbenega svetovanja. Naši strokovnjaki vam bodo svetovali pri izbiri najboljših produktov, bodisi gre za periodično varčevanje, bodisi za investicijo enkratnega vložka. Naročite se na posvet.

V primeru dodatnih vprašanj pišite na [email protected].

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja