20 najpogostejših napak pri naložbah

Članek slika

Ne ponavljajte napak, ki jih delajo drugi.

Kaj vpliva na donosnost naložb? Neusklajena pričakovanja, čustveni odzivi namesto racionalnih, preveč ali premalo aktivno poseganje v portfelj ... Vse to so dejavniki, ki vplivajo na to, kako uspešno plemenitite denar. Tu je seznam 20 najpogostejših napak pri naložbah.


1. Prevelika pričakovanja
Ko se odločate za naložbe, morate realno oceniti, kaj je za vas pričakovan dolgoročni donos. Če imate kot vlagatelj »prevelike oči«, narašča nevarnost, da boste čustveno izbrali naložbo, ki bo preveč tvegana ali pa bo njen cilj preoptimističen ali nerealen (glejte tudi 18).

2. Pomanjkanje naložbenih ciljev
Brez jasnega cilja ni jasne poti. Vlagatelji pogosto pozabijo na dolgoročne investicijske cilje in se raje osredotočajo na kratkoročne donose ali investicijske trende.

3.Premalo razpršene naložbe
Dober naložbeni portfelj je vselej primerno diverzificiran. S tem se izognete nevarnosti, da bi na primer ena delnica ali peščica naložb in nihanje njihove vrednosti drastično vplivalo  na vrednost vašega portfelja.

4. Želja, ustvariti donos z danes na jutri
Vlagatelji, ki želijo svoj investicijski cikel zaključiti v prekratkem obdobju, so bolj nagnjeni k napačnim odločitvam in nepremišljenim potezam. 

5. Nakup ob visokih cenah in prodaja ob nizkih
Tisti, ki se preveč odzivajo na aktualne "vroče" priložnosti ali na slabe novice in trgujejo, ko vrednosti občutneje rastejo ali padajo, plemenitijo svoj denar manj uspešno. 

6. Prepogosto trgovanje
Če trgujete večkrat, to ne pomeni, da ste sposobni sproti ujeti več priložnosti. Nasprotno, več študij kaže, da najbolj aktivni vlagatelji ustvarjajo manjši donos od tistih, ki trgujejo s povprečno frekvenco. 

7. Preplačilo stroškov
Vstopni in izstopni stroški, upravljavske provizije in drugi stroški lahko pomembno vplivajo na celotno donosnost naložb, še posebej na dolgi rok.

8. Preveč pozornosti na davke
Seveda se splača paziti na davke na dohodke iz kapitala, a če se preveč usmerite na prilagajanje naložb samo zato, da boste optimizirali svoje davčne obveznosti iz naslova kapitala, lahko s tem izgubite več, kot pa na koncu plačate davkariji.

9. Premalo redno pregledovanje naložb
Če želite uspešno investirati, redno in s strokovno pomočjo pregledujte svoj portfelj. Tako se lahko prepričate, ali ste na pravi poti, ali pa je treba vaš portfelj spremeniti ali prevetriti.

10. Napačno razumevanje tveganja
Previsoka stopnja tveganja vas lahko odpelje v območje, v katerem ogrožate svoj doloročni naložbeni uspeh. Po drugi strani pa premalo tveganja pa lahko prinese nižje donose, s katerimi ne boste mogli doseči svojih finančnih ciljev.

11. Nepoznavanje rezultatov svojih naložb
Vlagatelji pogosto ne poznajo dejanske donosnosti svojih naložb. Preglejte svoje donose in redno spremljajte, ali dosegate svoje investicijske cilje. Pri tem ne pozabite upoštevati stroškov in učinkov inflacije (gl. tudi 13).

12. Pretirano odzivanje na medijske zgodbe
Negativne novice med investitorji na kratki rok lahko sprožijo strah ali celo paniko. Ne pozabite, da dobre naložbe ponavadi niso vezane na uspešno četrtletje ali leto. Osredotočite se na dolgoročne trende.

13. Pozabljanje na inflacijo
V letu 2023 ne bi bilo treba nikomur posebej razlagati, da inflacija znižuje vrednost neoplemenitenega denarja. Zgodovinsko (v obdobju zadnjih 60 let, podatek za ZDA) je povprečna inflacija znašala nekaj manj kot 4% letno. Nikoli je ne zanemarite, ko postavljate cilje in spremljate donose.

14. Lov na vrh in dno
Iskanje tistega »popolnega trenutka« za nakup ali prodajo ... se ponavadi ne obnese. Če ste se argumentirano odločili za nek korak, na primer nakup, potem ga tudi naredite. Praviloma se ne splača čakati še dan, dva, morda še en teden, da bo vrednost še primernejša. 

15. Površnost pri odločanju
Preverite reference svojega svetovalca, zgodovino finančne družbe, izkušnje drugih, preden se odločite, komu boste zaupali pri odločitvah (ne spreglejte nadaljevanja v točki 16).

16. Sodelovanje z napačnim svetovalcem
Vzemite si čas, da najdete pravega svetovalca. Poskrbite, da bo podrobno razumel vaše cilje, želje in zmožnosti, ter vam znal pripravljati predloge na tej osnovi.

17. Čustva, ki prevladajo nad razumom
Čeprav je to včasih velik izziv, ne pozabite, da je v naložbah le malo prostora za evforijo ali paniko. Ostanite razumni, tudi če se vam zdi, da okrog vas vsi praznujejo ali pa se zdi, da se bliža konec sveta. 

18. Lov na (pre)visok donos
Naložbe z visokimi donosi pogosto nosijo največje tveganje. Pred vlaganjem v te vrste premoženja res poglobljeno ocenite stopnjo tveganja, ki je za vas še sprejemljiva. Padec, če boste na neki točki želeli ali morali izstopiti iz naložbe, ko bo ta na nizki vrednosti, (ali če boste izgubili živce in jo prodali, ker bo krivulja za vaš občutek preveč strmo obrnjena navzdol) je lahko zelo boleč.

19. Izgubljanje priložnosti
Nihče ne more v celoti predvideti, kaj se bo dogajalo na trgu. A na svoj naložbeni uspeh lahko vplivate. Če recimo periodično vplačujete (lahko tudi nižje) dodatne zneske, boste na daljši rok ustvarili (lahko tudi občutno) več.

20. Obotavljanje pred naložbo
Vse prej naštete napake se zgodijo, ko že investirate. A velika napaka je tudi, da sploh ne začnete. Če boste vedno našli odgovor, zakaj ne začeti, potem tudi ne boste mogli plemenititi denarja.

20 točk je povzetih po seznamu, ki so ga objavili pri CFA Institute, globalni neprofitni strokovni organizaciji, ki ponuja izobraževanje na področju financ za investicijske strokovnjake ter si prizadeva za spodbujanje standardov v etiki, izobraževanju ter strokovni odličnosti v globalni industriji investicijskih storitev.

 

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja