NKBM v devetih mesecih s 45,9 milijona evrov izgube

Članek slika

Nova Kreditna banka Maribor (NKBM) je v devetih mesecih letos pridelala za 45,9 milijona evrov izgube iz rednega poslovanja.

To je predvsem posledica slabitev in rezervacij, kis o v tem obdobju dosegle 67,8 milijona evrov. Pred slabitvami in rezervacijami je banka beležila za 21,8 milijona evrov dobička, so danes sporočili iz NKBM.

V banki zagotavljajo, da ta posluje stabilno. Dobiček pričakujejo v prihodnjem letu.

Kot so ob današnji objavi prve informacije devetmesečnega poslovanja še pojasnili v banki, je njena kapitalska ustreznost na celotni kapital konec septembra znašala 8,88 odstotka. Ob tem zagotavljajo, da banka posluje stabilno, je varna, likvidna in uspešno izvaja vse potrebne ukrepe za izboljšanje poslovanja.

Uprava pod vodstvom Aleša Hauca poudarja, da že v prihodnjem letu predvidevajo pozitiven poslovni rezultat, če ne bo bistvenega poslabšanja gospodarskih razmer ali dodatnih zahtev v okviru pravil EU.

Tržni delež se je letos znižal za 0,1 odstotka

Tržni delež NKBM po bilančni vsoti se je sicer konec septembra v primerjavi s koncem leta znižal za 0,1 odstotne točke na 9,3 odstotka. Banka je ohranila tržni delež po posojil pri strankah, ki niso banke, pri denarnih vlogah pa je zaznati rahel upad, ki pa se umirja.

Na obseg posojil in denarnih vlog v veliki meri vplivajo še vedno zaostrene gospodarske razmere in večja brezposelnost, kar vpliva na zadržano povpraševanje po kreditih in koriščenje privarčevanih sredstev. Banka omogoča najem posojil tako pravnim osebam kot tudi posameznikom, ki imajo perspektivne projekte oziroma izpolnjujejo pogoje, še dodajajo v drugi največji državni banki.

V postopku preoblikovanja banke v učinkovitejšo finančno institucijo

V NKBM so sicer oktobra dokončali novo organiziranost banke, ki bo po njihovem mnenju učinkovitejša in varčnejša, večji poudarek kot doslej bo tudi na razvoju storitev ter krepitvi odnosa s komitenti. Prav tako so v zadnjem letu izboljšali kreditni sistem in upravljanje s tveganji ter uresničili vrsto ukrepov v okviru programa racionalizacije stroškov. Vse te aktivnosti so del procesa preoblikovanja banke v učinkovitejšo finančno institucijo.

Poteka pregled kvalitete aktive banke

Ob tem pa v banki še vedno poteka tudi pregled kvalitete aktive banke, tako za potrebe postopkov pred evropskimi inštitucijami kot tudi prenosa slabe aktive na Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB). Rezultati pregleda bodo znani predvidoma v novembru, na njihovi osnovi pa bodo sprejete odločitve glede predvidene dokapitalizacije banke in prenosa slabih terjatev.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja